Drożdże winiarskie Sherry





Opis
Zamojscy Sherry - drożdże do win deserowych
Sherry to szczep drożdży przeznaczonych do win deserowych czy tzw. ciężkich win. Sprawdzają się zwłaszcza w przypadku białych trunków. Z drożdżami Sherry wykonasz pyszne wino z jabłek, białych porzeczek a także białych winogron. Gatunek ten doskonale nadaje się również pędzenia win z dzikiej róży, czereśni, rodzynek czy głogu. Drożdże Sherry pomogą Ci też stworzyć niezwykłe wina zbożowe. Proponowany przez nas produkt to szlachetny szczep o dużej odporności na alkohol. Właściwie wykorzystane drożdże sherry pozwalają na uzyskanie wina o wysokiej klarowności, wybornym smaku i bogatym aromacie.
Jak używać drożdży winiarskich Sherry?
- Nalej przegotowanej wody do butelki 0,3 L.
- Wsyp do butelki 3 łyżeczki cukru. Dobrze wymieszaj i poczekaj aż woda ostygnie.
- Dodaj szczyptę pożywki dla drożdży (wystarczy 0,05 g).
- Dodaj drożdże. Solidnie wymieszaj całość.
- Zabezpiecz otwór butelki watą i odstaw naczynie w ciepłe miejsce (najlepiej 25-28°C).
- Mieszaj roztwór 1-2 razy dziennie.
- Po 2-4 dniach powinny być widoczne efekty burzliwej fermentacji. Przelej zawartość butelki do pojemnika z moszczem.
- Dodaj pozostałą część pożywki. Zamieszaj nastaw i zatkaj naczynie korkiem z rurką fermentacyjną.
Drożdże Sherry Zamojscy są odporne na alkohol do 17%. Zawartość opakowania pozwala na zafermentowanie nastawu o objętości 5-30 L.
Dzielenie drożdży na porcje nie jest wskazane. Zawsze używaj całego opakowania.
Drożdże wymagają zastosowania osobnej pożywki.
Dane techniczne
Waga | 5 gramów |
Tolerancja na alkohol | 17 % |
1 opakowanie wystarcza na | 5 - 30 litrów |
Szczep drożdży | na suszu owocowym |
Wyświetlane są wszystkie opinie zalogowanych użytkowników (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.