Link do filmu - https://www.youtube.com/watch?v=ESx3ZB4C958
Jak przygotować wino pomidorowe z chilli i ziołami? Poradnik - część 2
Cześć! To już druga część cyklu o winie pomidorowym z dodatkiem ostrych papryczek chilli. Po siedmiu dniach od przygotowania nastawu, drożdże bardzo ładnie pracują i produkcja alkoholu trwa w najlepsze. W tym odcinku dodamy aromatyczne przyprawy i drugą partię cukru do fermentacji. Jeśli razem z nami chcesz popełnić eksperymentalne winko pomidorowe, ale przegapiłeś poprzednią część, zachęcamy do obejrzenia filmu: Wino pomidorowe z chilli i ziołami cz. 1. Dowiesz się z niego jak najłatwiej pozyskać sok z pomidorów i jakie składniki dodać do nastawu. Do boju!
Pozostałe części poradnika:
Składniki na wino pomidorowe z chilli i ziołami (20 l):
- 20kg soczystych dojrzałych pomidorów
- 5 papryczek chilli
- bazylia, oregano
- 5 kg cukru (w dwóch ratach: 3 kg i 2 kg)
- pożywka + drożdże
Sprzęt do produkcji wina:
- balon + korek z rurką fermentacyjną
- garnek
Co dalej z naszym winem pomidorowym?
Obecnie nasze winko pomidorowe ma ładny odcień czerwieni i intensywny aromat chilli. W smaku jest dość ostre i wygląda na to, że papryczki zdominowały główny składnik. Być może nasze wino będzie pomidorowe tylko z nazwy, ale nie uprzedzajmy faktów.
Dodanie kolejnej partii cukru do nastawu
Na tym etapie, czyli mniej więcej tydzień od nastawienia wina, możesz dodać kolejne 2 kg cukru. Ale uwaga – i tym razem nie rozpuszczaj cukru w wodzie. Nadmierne rozcieńczenie moszczu pomidorowego obniży ekstraktywność winka i niekorzystnie odbije się na jego smaku. Dlatego odlej trochę pracującego nastawu (1-2 l) do garnka i lekko podgrzej. Następnie dokładnie rozpuść cukier i powstały roztwór wlej do balona przy pomocy lejka.
Wzbogacanie smaku i aromatu wina za pomocą ziół
Uznaliśmy, że nasze wino pomidorowe wymaga podrasowania i tuż po dodaniu syropu cukrowego, wsypaliśmy do nastawu zioła kojarzące się kuchnią włoską: oregano i bazylię. Jeśli chcesz w ten sposób urozmaicić swoje wino, możesz dodać przyprawy już na początku lub tak jak my – w trakcie fermentacji. Aromatyczne zioła to bardzo prosty i skuteczny, a jednocześnie tani sposób na wzbogacenie bukietu wina. Niestety, nasze okazały się dość drogim nabytkiem, gdyż ostatecznie kosztowały nas 2 punkty karne i 100 zł mandatu + cena zakupu. Dlatego przy okazji przestrzegamy – nigdy nie prowadź samochodu bez zapiętych pasów bezpieczeństwa, nawet jeśli jedziesz tylko do najbliższego sklepu po zioła do wina. Tym sposobem nie tylko stworzyliśmy potencjalne zagrożenie dla siebie i pozostałych uczestników ruchu, ale i niechcący podnieśliśmy koszt produkcji naszego winka pomidorowego.
Abstrahując od ceny przypraw, na 20 litrów wina polecamy dodać po jednym całym opakowaniu bazylii i oregano. Dzięki temu trunek zyska intensywnie ziołowy aromat i będzie zdecydowanie ciekawszy w smaku.
Po dodaniu ziół zamknij balon korkiem z rurką fermentacyjną i pokręć pojemnikiem, aby dokładnie wymieszać nastaw. Teraz możesz kontynuować fermentację w ciepłym pomieszczeniu. Kolejny etap produkcji tego niekonwencjonalnego trunku możesz obejrzeć na filmie Wino pomidorowe z chilli i ziołami cz. 3.
Jak zrobić tablicę z korka?
Jeśli uważnie oglądasz nasze filmy, z pewnością zauważyłeś pewien szczególny element wystroju winiarni. Poza fermentatorami z pracującym winem i niezliczoną ilością sprzętu, spory kawałek miejsca zajmuje tu tablica korkowa. To praktyczny gadżet o ekologicznym designie, a zarazem świetny sposób na wykorzystanie korków do butelek. Jak widać na filmie, wykonanie jest bardzo proste i polega tylko na przyklejaniu połówek korka za pomocą kleju na gorąco do kawałka dykty. Ten i inne ciekawe pomysły z użyciem korków znajdziesz w odcinku: DIY Korki do wina – Recykling – Zrób to sam. Uwolnij swoją kreatywność i zrób pożytek ze starych korków!
Jeśli podobają Ci się nasze przepisy, zachęcamy do subskrybowania kanału Malinowy Nos na YouTube. Komentuj, oceniaj i podsyłaj nam swoje sprawdzone lub zwariowane pomysły na domowe trunki!