Malinowynos.pl
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Ruszyła nowa szata graficzna naszego sklepu! ❤️

Wino pomidorowe z chilli i ziołami - przepis cz. 3

blog MalinowyNos

Link do filmu- https://www.youtube.com/watch?v=ex2dSKcQpJA

Jak przygotować wino pomidorowe z chilli i ziołami? Poradnik - część 3

Cześć! Jeśli uważnie śledzisz nasz kanał na YouTube zapewne wiesz, że miesiąc temu nastawiliśmy wino pomidorowe z chilli i ziołami. To już trzecia odsłona tego cyklu i z pewnością zżera Cię ciekawość, jak aktualnie wygląda nasz eksperymentalny trunek. A jeśli do tej pory nie miałeś okazji obejrzeć poprzednich odcinków, poniżej lista pozostałych filmów.

 

Pozostałe części poradnika:

  1. Wino Pomidorowe z chilli i ziołami - przepis cz. 1

  2. Wino pomidorowe z chilli i ziołami - przepis cz. 2

  3. Wino Pomidorowe z chilli i ziołami - przepis cz. 4 (ostatnia)

Dowiesz się z nich jak przygotować nastaw z pomidorów, czym go doprawić i w jaki sposób najlepiej dodać cukier do wina. Zapraszamy też do ostatniej części, gdzie przeprowadzam dekantację i butelkowanie.

 

Składniki na wino pomidorowe z chilli i ziołami (ok. 20 l):

  • 20 kg soczystych dojrzałych pomidorów
  • 6 papryczek chilli
  • bazylia, oregano
  • 5 kg cukru
  • pożywka + drożdże

 

Sprzęt do wyrobu wina:

  • balon na wino z korkiem i rurką fermentacyjną
  • pojemnik fermentacyjny
  • wężyk do dekantacji
  • garnek
  • cukromierz

 

Po miesiącu od nastawienia nasze wino zmieniło kolor z czerwonego na bliżej niezidentyfikowany odcień żółci. Fermentacja dobiegła końca i na dnie balona zgromadził się osad z drożdży i resztek składników. To odpowiedni moment na zlanie płynu i dalsze prace z winem.

 

Zlewanie wina znad osadu

Ostaw balon z winem na podwyższeniu, a pod nim umieść czysty i zdezynfekowany pojemnik fermentacyjny. Teraz włóż jeden koniec wężyka do gąsiorka, a drugim końcem mocno zassij płyn. Pozwól, by płyn grawitacyjnie spływał do pojemnika i oddzielił się od osadu w balonie.

Wino zlane znad osadu przelej z powrotem do czystego balona. Możesz użyć poprzedniego albo mniejszego, gdyż objętość płynu uległa zmianie. Niepracujące wino powinno zostać zlane „pod korek” w przeciwnym razie jest ryzyko utlenienia lub zaoctowania. Po przelaniu wina zamknij balon i odstaw do klarowania na 1-2 miesiące.

 

Jak smakuje wino pomidorowe z chilli?

Po zakończeniu dekantacji warto skosztować trunek, by ocenić jego smak i zastanowić się nad kolejnym krokiem. Jeśli płyn zawiera stałą frakcję, np. resztki ziół, możesz przelać go przez odpowiednio gęste sitko. Nasze wino ma słomkowożółtą barwę, intensywny zapach chilli i pikantny smak. Przyprawy i ostra papryka wyraźnie zdominowały pomidory, wskutek czego trunek nadaje się raczej do degustacji, aniżeli swobodnego picia. Nasze wino będzie długo zalegało w piwnicy, gdyż wystarczy mały kieliszek aby w zupełności nasycić się jego ostrością. To propozycja dla odważnych i osób poszukujących nowych, ciekawych smaków. Oczywiście to młode wino i być może po czasie uzyska łagodniejszy charakter. W każdym razie, ilość cukru uważamy za odpowiednią i nie będziemy już dosładzać naszego trunku.

 

Jak poprawić kolor wina?

Musimy przyznać, że widok naszego wina nieco nas rozczarował. Zamiast pięknej, czerwonej barwy pomidorów, uzyskaliśmy nieapetyczny słomkowy odcień. Na szczęście istnieją proste metody na podrasowanie koloru wina. Idąc z duchem czasu, postanowiliśmy użyć czerwonego barwnika spożywczego („czerwień makowa”), który powinien przywrócić efekt soczystych pomidorów dojrzewających na słońcu. Oczywiście barwnik jest bezpieczny dla wina, nie zmieni jego smaku i nie zakłóci procesu klarowania. Po dodaniu niewielkiej ilości barwnika, nasz trunek znów cieszy oko i odzyskał intensywną czerwień. Ten zabieg bardzo się opłacił i ukontentowani mogliśmy odłożyć nasze winko pomidorowe do klarowania.

 

Jaki kolor ostatecznie uzyskało nasze wino? Przypomina pomidory czy raczej żółte wino z mniszka? Jeśli jesteś ciekaw, obejrzyj ostatnią część cyklu:  Wino pomidorowe z chilli i ziołami cz. 4

 

Chcesz razem z nami eksperymentować z niekonwencjonalnymi składnikami na wino? Zapraszamy do subskrypcji naszego kanału na YouTube oraz komentowania na naszym Fanpage’u Malinowy Nos na Facebooku. Dołącz do naszej społeczności miłośników domowych trunków!

 

 

➡️ nasze butelki na wino: https://malinowynos.pl/butelki-szklane
➡️ nasze korki: https://malinowynos.pl/korki-do-butelek
➡️ etykietki: https://malinowynos.pl/etykiety

Mogą Wam się przydać:

Wiadra fermentacyjne: https://malinowynos.pl/wiadra-fermentacyjne

Balony na wino: https://malinowynos.pl/balony

Worki Filtracyjne: https://malinowynos.pl/akcesoria-do-zlewania

➡️ Koniecznie zobacz naszą wyprzedaż: https://malinowynos.pl/pl/promotions
oraz nowości: https://malinowynos.pl/pl/new
➡️ Jeśli szukasz porad, odpowiedzi na pytania lub interesują Cię przepisy na domowe wina i nalewki musisz zobaczyć:
Naszą grupę na fb: https://www.facebook.com/groups/316379812207734/
Fanpage: https://www.facebook.com/malinowynospl/
Instagram: https://www.instagram.com/malinowynospl/
Butelki szklane: https://malinowynos.pl/butelki-szklane
Beczki szklane: https://malinowynos.pl/beczki-szklane
Akcesoria winiarskie: https://malinowynos.pl/fermentory-plastikowe
Akcesoria do zlewania: https://malinowynos.pl/akcesoria-do-zlewania

[product show="new" slider="true"]

Komentarze do wpisu (0)

Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium