Cukromierz precyzyjny szwedzki do wina
towar niedostępny
Cukromierz precyzyjny szwedzki
Precyzyjny szwedzki cukromierz, zwany też areometrem lub hydrometrem to profesjonalne narzędzie pomiarowe. Przyrząd polecamy domowym producentom alkoholi, którzy chcą dokładnie kontrolować przebieg fermentacji. Cukromierz szwedzki pozwala na szczegółowe określenie ilości cukru w roztworze. To bardzo cenna informacja, która pozwala na podjęcie właściwych kroków na drodze do stworzenia pysznego wina. Dowiesz się, czy już czas, by dodać kolejną porcję cukru, a także upewnisz, że nastaw przestał pracować. Poziom cukru pozwala również obliczyć ilość alkoholu etylowego w roztworze. Natomiast po skończonej fermentacji możesz sprawdzić jaki rodzaj wina powstał.
Cukromierz posiada skalę gęstości o rozpiętości od – 12 do +120 w jednostce Oeschle [Oe].
Jak odczytać pomiar stężenia cukru za pomocą precyzyjnego cukromierza szwedzkiego:
- Umieść w menzurce próbkę moszczu.
- Wprowadź pływak do menzurki tak, aby unosił się swobodnie bez dotykania ścianek naczynia.
- Zanim odczytasz wynik, okręć kilka razy pływak, aby pozbyć się pęcherzyków gazu, które mogą zafałszować wynik.
- Aby przeliczyć wynik na skalę Blg wykonaj obliczenie: Blg = Oe/4
- Jeśli chcesz sprawdzić stan fermentacji, wykonaj 2 pomiary w odstępie jednego dnia. Taki sam wynik oznacza, że nastaw zakończył fermentację.
- Kontrolę hydrometru przeprowadź w próbce wody o temp. 20°C. Powinieneś otrzymać wynik 0 Oe.
Jak obliczyć moc wina po fermentacji:
Jeśli pierwszy pomiar przed fermentacją wskazywał 75, a końcowy – 5 (łącznie 80) to otrzymany wynik (80) podziel przez 7,5. W tym wypadku z obliczeń wynika, że Twoje wino zawiera 10.6 % alkoholu.
Szczegóły
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.