

Często na półkach sklepowych można znaleźć piwa miodowe, ale niestety, zamiast prawdziwego miodu, wielu producentów dodaje do nich sztuczne aromaty. Znawcy z pewnością odczują różnicę. Są jednak wyjątki – piwa, w których rzeczywiście znajduje się prawdziwy miód. W tej kategorii warto zwrócić uwagę na styl Braggot, który łączy w sobie cechy piwa i miodu pitnego. Choć ten styl nie zdobył jeszcze takiej popularności jak IPA czy APA, jego smak i jakość są porównywalne do najlepszych RIS-ów czy porterów. Wysoka cena miodu oraz specyfika jego użycia mogą być jednymi z powodów, dla których piwa miodowe nie dominują na rynku. W tym artykule opowiemy, dlaczego warto dodawać miód do piwa, jak smakuje piwo miodowe oraz jak przygotować je samodzielnie w domu.
Sok malinowy to prawdziwa skarbnica witamin i naturalnych składników odżywczych. Idealny na zimowe wieczory, kiedy potrzebujemy rozgrzewki i dodatkowej dawki odporności. Świetnie sprawdza się podczas przeziębień, a także jako pyszny dodatek do herbat, drinków, koktajli czy deserów. Domowy sok malinowy to tradycja, którą wiele osób wciąż pielęgnuje, gromadząc w spiżarniach pełne słoiki tego słodkiego napoju. Nic w tym dziwnego – jego przygotowanie jest proste, a w sezonie można kupić maliny w naprawdę korzystnej cenie. To smak lata zamknięty w butelce, gotowy, by poprawić nastrój w zimowe, szare dni.
Kiszonki, nalewki, domowe wino - te słowa przywołują obrazy pełne smaku, zapachu i tradycji. Jeśli poszukujesz doskonałego sposobu na przechowywanie i przygotowywanie tych domowych specjałów, słoje wielofunkcyjne są idealnym rozwiązaniem.
Pamiętajcie o zabezpieczeniu swoich nastawów przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych!
Jeśli szukasz porad, odpowiedzi na pytania lub interesują Cię przepisy na domowe wina i nalewki koniecznie zobacz:
Powracam do Was z drugą częścią Projektu Mauzer #3
Orzeźwiające wino z grejpfrutów - i oto jest!