Dlaczego Malinowy Nos?
Zajmujemy się sprzedażą akcesoriów do wyrobu alkoholi domowych. W naszym serwisie znajdziesz wszystkie produkty niezbędne do stworzenia pysznych win, nalewek i miodów pitnych. Umieściliśmy tu także cenne informacje, które pomogą Ci w produkowaniu jeszcze lepszych napojów. Mamy nadzieję, że nasz sklep będzie dla Ciebie źródłem inspiracji i zachętą do nieustannego poszukiwania nowych smaków i aromatów, a także technik produkcji.
Skorzystaj z darmowej dostawy
już od 299 zł!
Szybka i bezpieczna paczka
Ubezpieczenie w cenie
Bezpieczne płatności
Bezpieczny sklep
Drożdże piwowarskie są znane ludzkości od wieków. Dzięki swoim wartościowym właściwościom oraz bogactwu witamin z grupy B, biotyny (witaminy H) i minerałów takich jak cynk, żelazo, chrom, fosfor, magnez, potas, selen, mają szerokie zastosowanie, w tym w procesie fermentacji alkoholowej. W przeszłości drożdże dolnej fermentacji były zbierane z dna beczek, natomiast drożdże górnej fermentacji z powierzchni odfermentowanego piwa, co dało im ich nazwy. Masowa produkcja drożdży rozpoczęła się dopiero po odkryciach Ludwika Pasteura.
Drożdże do piwa
7,99 zł
8,99 zł
8,99 zł
10,49 zł
7,99 zł
9,99 zł
6,59 zł
7,23 zł
7,99 zł
7,99 zł
7,99 zł
W sklepie Malinowy Nos proponujemy sprawdzone i lubiane przez piwowarów drożdże marki Gozdawa i Safale, które nie wymagają przygotowania starteru. To wygodne w użyciu, suche komórki drożdży piwowarskich, które wystarczy uwodnić na pół godziny przed zaszczepieniem brzeczki. Jeśli masz ochotę na piwo w stylu niemieckiego lagera lub czeskiego pilznera to w naszej ofercie z łatwością znajdziesz odpowiednie drożdże.
Jaki wpływ mają drożdże piwowarskie na rodzaj piwa?
Drożdże piwowarskie to jednokomórkowe grzyby fermentujące, których specjalnie wyselekcjonowane odmiany są używane w produkcji piwa. Dzięki nim cukier przekształcany jest w alkohol i dwutlenek węgla.
W piwowarstwie istotną rolę odgrywają drożdże górnej fermentacji (Saccharomyces cerevisiae), które są niezbędne do warzenia piw pszenicznych i belgijskich. Z kolei popularne obecnie lagery powstają dzięki drożdżom dolnej fermentacji (Saccharomyces pastorianus). Producent Gozdawa oferuje m.in. drożdże piwne Czech Pilsner, które zapewniają wysokie odfermentowanie i wyrazisty profil smakowy.
Piwowarskie drożdże a smak piwa
Drożdże piwowarskie mają zdolność podkreślenia smaku piwa, jego słodowości i chmielowości. Mogą również wprowadzić owocowe, wytrawne lub słodkie nuty. Dostępne są w formie sproszkowanej, co ułatwia proces fermentacji. Ich różnorodność jest widoczna m.in. w produkcji piwa pszenicznego.
Drożdże piwne istotnym składnikiem w produkcji piwa
Drożdże piwowarskie są kluczowym składnikiem w produkcji piwa, wpływającym na jakość końcowego produktu. Są one ważniejsze od słodu i chmielu. Proces warzenia piwa przy użyciu drożdży górnej fermentacji zachodzi w temperaturze od 12 do 25 stopni Celsjusza, natomiast przy użyciu drożdży dolnej fermentacji w temperaturze od 7 do 14 stopni Celsjusza.
W naszym asortymencie znajdziesz dedykowane drożdże do piwa. Jest to gwarancja uzyskania doskonałej jakości piwa. Wybierz odpowiedni produkt z naszego koszyka produktów i ciesz się wyjątkowym smakiem swoich wyrobów.