Drożdże winiarskie Tokay 5 gramów
Cena regularna:
towar niedostępny
Zamojscy Tokay 22 - drożdże do wina białego
Tokay to szczep szlachetnych drożdży winiarskich przeznaczonych do produkcji białego wina. Tokay to mocne drożdże, które należy namnożyć przed dodaniem do moszczu. Drożdże doskonale nadają do wykonania win deserowych oraz stołowych. Bardzo dobre efekty uzyskasz, dodając drożdże Tokay do moszczu jabłkowego, agrestowego, rabarbarowego czy gruszkowego. Ze szczepem tym możesz wykonać także wino morelowe, głogowe, z dzikiej róży oraz białych winogron i białej porzeczki. Wykorzystaj proponowane przez nas drożdże, by uzyskać trunek o klarownej barwie i bogatym smaku.
Jak używać drożdży winiarskich Tokay?
- Nalej przegotowanej wody do butelki 0,3 L.
- Wsyp do butelki 3 łyżeczki cukru. Dobrze wymieszaj i poczekaj aż woda ostygnie.
- Dodaj szczyptę pożywki dla drożdży (wystarczy 0,05 g).
- Dodaj drożdże. Solidnie wymieszaj całość.
- Zabezpiecz otwór butelki watą i odstaw naczynie w ciepłe miejsce (najlepiej 25-28°C).
- Mieszaj roztwór 1-2 razy dziennie.
- Po 2-4 dniach powinny być widoczne efekty burzliwej fermentacji. Przelej zawartość butelki do pojemnika z moszczem.
- Dodaj pozostałą część pożywki. Zamieszaj nastaw i zatkaj naczynie korkiem z rurką fermentacyjną.
Drożdże Tokay Zamojscy są odporne na alkohol do 17%. Zawartość opakowania pozwala na zafermentowanie nastawu o objętości 5-30 L.
Dzielenie drożdży na porcje nie jest wskazane. Zawsze używaj całego opakowania.
Drożdże wymagają zastosowania osobnej pożywki.
Szczegóły
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.