Multimierz stężenie cukru i potencjalnego alkoholu
Cena regularna:
towar niedostępny
Multimierz do sprawdzania poziomu cukru i potencjalnego stężenia alkoholu
Aby sprawdzić poziom cukru w produkowanym alkoholu możesz użyć klasycznego ballingometru, natomiast oszacowanie na tej podstawie ilości alkoholu wymaga wykonania dodatkowych obliczeń. To ostatnie zadanie ułatwisz sobie sięgając po proponowany przez nas multimierz, który za jednym zamachem wskaże zarówno stężenie cukru, jak i potencjalną zawartość alkoholu.
Miernik składa się z probówki oraz pływaka (areometru), na którym znajdziesz trzy skale: stężenie cukru w g/l oraz w stopniach Blg, a także przybliżoną potencjalną zawartość alkoholu.
Jak zbadać moszcz lub brzeczkę piwną za pomocą multimierza?
- Wypełnij probówkę do 2/3 wysokości przygotowanym moszczem lub brzeczką.
- Uważaj, by płyn nie zawierał pęcherzyków gazu i cząstek stałych.
- Pływak w probówce powinien swobodnie się unosić - bez dotykania dna i ścianek probówki.
- Odczytaj wynik ze skali.
Zwróć również uwagę na oznaczenia kolorystyczne na skali. Pozwolą Ci one na przygotowanie win słodkich lub wytrawnych - wystarczy, że początkowa ilość cukru będzie mieściła się w danym zakresie (bordowym dla win słodkich i żółtym dla wytrawnych). Początkowa wartość w przypadku moszczu nie powinna przekraczać 25°Blg - w przeciwnym wypadku fermentacja może przebiegać nieprawidłowo.
Na multimierzu oznaczono także zakres zalecanych początkowych stężeń cukru dla brzeczki piwnej (kolor bursztynowy). Natomiast zielony obszar wskazuje, że fermentacja brzeczki została zakończona.
Szczegóły
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.