Cukromierz do pomiaru stężenia cukru w winie
Cena regularna:
towar niedostępny
Cukromierz do wina, piwa
Cukromierz do wina jest niezbędny, gdy chcesz mieć pełną kontrolę nad produkcją domowego trunku. Winomierz pozwoli Ci szybko i precyzyjnie określić jak wiele cukru znajduje się w roztworze. Na tej podstawie możesz przewidzieć również moc napoju. Kolorowa podziałka cukromierza ułatwia odczytanie pomiaru i właściwe zinterpretowanie wyników. Odmienne barwy wyznaczają optymalne stężenie cukru dla kolejnych etapów produkcji domowego trunku – dzięki temu wiesz jak działać bez dodatkowych obliczeń czy sprawdzania tabeli. Proponowany przez nas areometr jest również prosty w użyciu. Wystarczy, że wypełnisz probówkę niewielką ilością cieczy, którą chcesz zbadać. Następnie umieść w probówce wskaźnik i odczytaj wynik – wyznaczony przez górny menisk roztworu.
Jak zmierzyć stężenie cukru za pomocą cukromierza Biowin:
- Napełnij menzurkę próbką moszczu do 2/3 wysokości. Staraj się, by płyn był czysty, tzn. nie zawierał stałej frakcji i pęcherzyków gazu.
- Włóż pływak do menzurki uważając, by nie dotykał jej dna ani ścianek.
- Odczytaj wynik w miejscu powstania menisku górnego cieczy.
Cukromierz został oznaczony różnymi kolorami, które odpowiadają zalecanym stężeniom cukru podczas kolejnych etapów produkcji wina:
- przed procesem fermentacji wynik nie powinien być wyższy niż 22 Blg – kolor różowy
- po dodaniu kolejnej dawki cukru do nastawu, wynik nie powinien być wyższy niż 16 Blg – kolor żółty
- pod koniec fermentacji (wina półsłodkie i wytrawne) wynik powinien mieścić się w obszarze koloru zielonego
Przedział skali wynosi od 0 do 24° Blg
Szczegóły
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów,
którzy kupili dany produkt.