Peklowanie mięsa - karkówki, szynki, schabu. Jak to zrobić?
Cześć! W tym odcinku poradnika pokażemy Ci jak szybko zapeklować mięso metodą mokrą zalewową. To dobry pomysł gdy zostało Ci trochę kawałków karkówki, szynki czy schabu i nie wiesz co z nich przyrządzić. Peklowanie ma na celu utrwalenie koloru mięsa, nadanie mu odpowiedniego posmaku a także przedłużenie trwałości.
Zobacz również nasz artykuł: Rybka z rusztu czy soczysta karkówka? Akcesoria gwarantujące udane grillowanie
Składniki do peklowania mięsa:
- 5 kg dowolnego mięsa (np. schab, szynka, karkówka, filet z kurczaka)
- ok. 2.5 l wody
- 100 g soli peklowej
- 5-6 ziaren ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- kilka ziaren pieprzu czarnego
- kilka płatków papryki ostrej
- kilka ząbków czosnku
- 2 łyżeczki majeranku
- 2 łyżeczki tymianku
Peklowanie mięsa krok po kroku:
- Wlej wodę do dużego słoja lub garnka.
- Wsyp sól i wymieszaj.
- Dodaj czosnek pokrojony w cienkie plasterki, liście laurowe, czarny pieprz, tymianek, ziele angielskie, majeranek i paprykę ostrą. Możesz też skomponować własny zestaw ulubionych ziół i przypraw, które wzbogacą smak mięsa.
- Wymieszaj całość, po czym włóż wszystkie kawałki mięsa do zalewy.
- Na koniec zakręć słój lub zakryj garnek pokrywką. Zwróć przy tym uwagę, czy mięso jest całkowicie zanurzone w wodzie.
- Tak przygotowane mięso włóż do lodówki na 5-7 dni.
- W trakcie peklowania codziennie sprawdzaj, czy mięso jest całkowicie przykryte zalewą i czy nie wydziela przykrego zapachu ani nie zmieniło koloru.
- Po tym czasie wyjmij mięso z zalewy i poddaj dalszej obróbce, np. wędzeniu, pieczeniu czy grillowaniu. Smacznego!
Zapraszamy do regularnego oglądania naszego wideo-poradnika, w którym znajdziesz wiele ciekawych przepisów na domowe trunki, napoje i wędliny. Do zobaczenia!