Malinowynos.pl
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Likier Śmietankowy – szybki i smaczny przepis

blog MalinowyNos

Jak zrobić likier śmietankowy?

Cześć! W tym odcinku wideo-poradnika przygotowaliśmy szybki likier śmietankowy. Pomysł na ten smaczny trunek pochodzi z grupy zamkniętej na Facebooku „Nalewki-wina-miody pitne i domowe piwo”. Po przetestowaniu uznaliśmy, że warto rozpowszechnić przepis i pokazać Ci ten pyszny likier, który jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu.

Grupę, o ktorej wspominamy znajdziesz pod linkiem Nalewki-wina-miody pitne i domowe piwo. A jeśli interesują Cię inne smaczne likiery, sprawdź również nasz przepis na likier kawowy.

 

Likier śmietankowy składniki:

  • 1000 ml śmietany kremówki
  • 200 ml spirytusu 95% opcjonalnie 300-400 ml wódki 40%
  • cukier wanilinowy lub ekstrakt z wanilii
  • ok. 300 g cukru
 

 

Dlaczego warto zrobić likier ze śmietany?

Gotowy likier rozlaliśmy do eleganckiej karafki z grubego, wytłaczanego szkła, w której prezentuje się wyjątkowo wykwintnie. Po napełnieniu kieliszka stwierdziliśmy, że nasz trunek nie  tylko wygląda bardzo apetycznie, ale i równie dobrze smakuje. Jest gęsty, słodki i aksamitny w smaku, zatem idealnie pasuje do świątecznej atmosfery. Likier śmietankowy z pewnością będzie doskonałym trunkiem na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia i Nowy Rok.

 

Przepis na domowy likier śmietankowy

Przygotuj ok. 1 l śmietanki 36%, 250-300 g cukru, wybrany alkohol, cukier wanilinowy lub ekstrakt z wanilii. Następnie do odpowiednio dużego garnka wlej śmietankę, wsyp cukier i cukier wanilinowy lub ekstrakt. Podgrzej lekko całość do rozpuszczenia cukru (nie gotuj!), zdejmij z ognia i odstaw na ok. 1 godzinę. Do wystudzonej śmietanki ostrożnie dolej alkohol i wymieszaj. Spirytus dodawaj stopniowo małymi porcjami, aby nie zwarzyć śmietany. Gotowy likier rozlej do ciekawego szkła, np. butelek na nalewki IRIS i zamknij wygodnym korkiem grzybkiem. Trunek nie wymaga dojrzewania i już na drugi dzień możesz go wypróbować, jednak w celu przedłużenia jego trwałości przechowuj go w lodówce.

 

Zachęcamy do oglądania kanału Malinowy Nos, lajkowania i komentowania naszych przepisów. Zapraszamy też na naszego bloga o produkcji wina, piwa, destylatów i innych alkoholi. Do zobaczenia!

[product show="promotion" slider="true"]

Komentarze do wpisu (0)

Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium