Malinowynos.pl
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Sprawdzony Przepis na Nalewkę Truskawkową - Truskawkówka

blog MalinowyNos

Przepis na wyjątkową nalewkę z Truskawek

 

Sezon na truskawki w pełni. Korzystając z niskich cen oraz wysokiej jakości owoców dostępnych na rynku chcieliśmy podzielić się z naszymi czytelnikami, sprawdzonym przepisem na nalewkę truskawkową. Ta delikatna nalewka charakteryzuje się słodkim i intensywnym smakiem, a do jej przygotowania potrzebować będziemy:

 

Składniki

- 2 kg dojrzałych truskawek,

- ok 1 kg cukru,

- sok z 1 cytryny,

- 2l alkoholu (40%).

 

Przygotowanie nalewki krok po kroku

 

Najważniejszy składnik naszej nalewki, czyli truskawki koniecznie muszą zostać dokładnie umyte. W ten sposób pozbędziemy się wszelkich zabrudzeń czy ziemi. Truskawki umyte należy pozbawić szypułek oraz pokroić. W zależności jak duże i dojrzałe truskawki udało się nam kupić, owoce pokroić można na połówki lub ćwiartki. Zabieg ten pozwoli nam na uzyskanie jak najwięcej soku z owoców w krótkim przedziale czasowym. Tak przygotowane owoce należy następnie warstwami przekładać do dużego słoja (5 litrowego). Warstwa owoców oraz warstwa cukru dodawana naprzemiennie sprawi, że owoce puszczą sok zdecydowanie szybciej. Przy użyciu jednego kilograma cukru wychodzi słodziutka nalewka-jak likier właściwie, więc jeśli wolicie mniej słodką nalewkę, można dodać mniej cukru np. 700 gramów. Całość należy dokładnie przemieszać i odstawić do nasłonecznionego i ciepłego miejsca. W większości przypadków już 24 godziny pozwolą na wyciągnięcie soku z owoców.

 

Kiedy połączyć sok z alkoholem?

 

Alkohol dodajemy do owoców już po 24 godzinach od zasypania owoców. Całość alkoholu dodajemy do naszego słoja wraz z sokiem wyciśniętym z całej cytryny. Całość intensywnie i dokładnie mieszamy oraz odstawiamy na kilka tygodni w ciemne miejsce. Po około 3-4 tygodniach z naszej nalewki pozbywamy się owoców za pomocą gęstego sita oraz/lub worka filtracyjnego. Owoce, które odsączyliśmy, możemy wykorzystać do ciast, deserów czy koktajli.

Uzyskaną nalewkę możemy zabutelkować, wykorzystując nasz ozdobne butelki. Zabutelkowany alkohol warto odstawić na kolejny miesiąc lub dwa, polecam przynajmniej jedną butelkę zostawić na okres jesienno-zimowy, aby przypomnieć sobie te wyjątkowo ciepły przełom wiosny i lata.

[product show="main" slider="true"]

Komentarze do wpisu (0)

Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium