Link do filmu - https://www.youtube.com/watch?v=LQt_vd4klC0
Składniki na ajerkoniak - likier jajeczny ok 25%:
- 6-8 zółtek,
- puszka mleka zagęszczonego niesłodzonego 500g,
- szklanka cukru pudru (ok.150g),
- Cukier Wanilinowy 15 g,
- Spirytus 200-250 ml,
- woda ok 100 ml.
Do naczynia w którym będziemy miksować wlewamy żółtka, cukier puder i cukier waniliowy. Całość miksujemy mikserem. Do przygotowanej masy jajecznej dolewamy mleczko zagęszczone dalej miksując. Następnie powoli dolewamy spirytus nie przerywając pracy mikserem. Warto na sam koniec dolać jeszcze 100-200 ml wody, aby nasz ajerkoniak nie był za gęsty. Gdy już całość jest dobrze zmieszana, zlewamy ajerkoniak do wcześniej przygotowanych butelek i na dobę wkładamy do lodówki. Smacznego!
Więcej interesujących filmów na temat produkcji trunków znajdziesz na naszym kanale YouTube. Daj nam suba i nie przegap żadnego odcinka. Zapraszamy też do polubienia fanpage'a Malinowy Nos na Facebooku.