Dlaczego Malinowy Nos?
Zajmujemy się sprzedażą akcesoriów do wyrobu alkoholi domowych. W naszym serwisie znajdziesz wszystkie produkty niezbędne do stworzenia pysznych win, nalewek i miodów pitnych. Umieściliśmy tu także cenne informacje, które pomogą Ci w produkowaniu jeszcze lepszych napojów. Mamy nadzieję, że nasz sklep będzie dla Ciebie źródłem inspiracji i zachętą do nieustannego poszukiwania nowych smaków i aromatów, a także technik produkcji.
Skorzystaj z darmowej dostawy
już od 299 zł!
Szybka i bezpieczna paczka
Ubezpieczenie w cenie
Bezpieczne płatności
Bezpieczny sklep

Drożdże piwowarskie są znane ludzkości od wieków. Dzięki swoim wartościowym właściwościom oraz bogactwu witamin z grupy B, biotyny (witaminy H) i minerałów takich jak cynk, żelazo, chrom, fosfor, magnez, potas, selen, mają szerokie zastosowanie, w tym w procesie fermentacji alkoholowej. W przeszłości drożdże dolnej fermentacji były zbierane z dna beczek, natomiast drożdże górnej fermentacji z powierzchni odfermentowanego piwa, co dało im ich nazwy. Masowa produkcja drożdży rozpoczęła się dopiero po odkryciach Ludwika Pasteura.
Drożdże do piwa
Drożdże piwowarskie górnej fermentacji POK V 10 gramów

Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 24 godziny
W sklepie Malinowy Nos proponujemy sprawdzone i lubiane przez piwowarów drożdże marki Gozdawa i Safale, które nie wymagają przygotowania starteru. To wygodne w użyciu, suche komórki drożdży piwowarskich, które wystarczy uwodnić na pół godziny przed zaszczepieniem brzeczki. Jeśli masz ochotę na piwo w stylu niemieckiego lagera lub czeskiego pilznera to w naszej ofercie z łatwością znajdziesz odpowiednie drożdże.
Jaki wpływ mają drożdże piwowarskie na rodzaj piwa?
Drożdże piwowarskie to jednokomórkowe grzyby fermentujące, których specjalnie wyselekcjonowane odmiany są używane w produkcji piwa. Dzięki nim cukier przekształcany jest w alkohol i dwutlenek węgla.
W piwowarstwie istotną rolę odgrywają drożdże górnej fermentacji (Saccharomyces cerevisiae), które są niezbędne do warzenia piw pszenicznych i belgijskich. Z kolei popularne obecnie lagery powstają dzięki drożdżom dolnej fermentacji (Saccharomyces pastorianus). Producent Gozdawa oferuje m.in. drożdże piwne Czech Pilsner, które zapewniają wysokie odfermentowanie i wyrazisty profil smakowy.
Piwowarskie drożdże a smak piwa
Drożdże piwowarskie mają zdolność podkreślenia smaku piwa, jego słodowości i chmielowości. Mogą również wprowadzić owocowe, wytrawne lub słodkie nuty. Dostępne są w formie sproszkowanej, co ułatwia proces fermentacji. Ich różnorodność jest widoczna m.in. w produkcji piwa pszenicznego.
Drożdże piwne istotnym składnikiem w produkcji piwa
Drożdże piwowarskie są kluczowym składnikiem w produkcji piwa, wpływającym na jakość końcowego produktu. Są one ważniejsze od słodu i chmielu. Proces warzenia piwa przy użyciu drożdży górnej fermentacji zachodzi w temperaturze od 12 do 25 stopni Celsjusza, natomiast przy użyciu drożdży dolnej fermentacji w temperaturze od 7 do 14 stopni Celsjusza.
W naszym asortymencie znajdziesz dedykowane drożdże do piwa. Jest to gwarancja uzyskania doskonałej jakości piwa. Wybierz odpowiedni produkt z naszego koszyka produktów i ciesz się wyjątkowym smakiem swoich wyrobów.