Pektoenzym 5 g na 25 L / PECTOLASE do klarowania win
Cena regularna:
towar niedostępny
Pektolasa 5g na 25 L
Pectolasa to enzym pektolityczny, który znajduje szerokie zastosowanie w produkcji domowych napojów, zwłaszcza wina owocowego. Warto dodawać go do miazgi przed fermentacją, podczas tłoczenia soku w prasie, do owoców przeznaczonych na sok lub nalewkę, a nawet w trakcie procesu klarowania trunku. Pectolasa rozluźnia strukturę owocu i rozkłada zawarte w nim pektyny, zamieniając je w łatwo rozpuszczalne związki. Dzięki temu uzyskasz więcej soku, a cukry owocowe lepiej odfermentują. W wyniku działania enzymu otrzymany trunek będzie bardziej aromatyczny i łatwiej się wyklaruje. Zaletą Pectolasy jest również ograniczenie ilości szkodliwego metanolu wytrącającego się podczas fermentacji alkoholowej. Jedno opakowanie produktu (5 g) wystarczy Ci na 25 l nastawu.
Zalecane dawkowanie:
1 g enzymu na 4 kg owoców wysokopektynowych, tj. jabłek, cytrusów, porzeczek
1 g enzymu na 8 kg owoców niskopektynowych, tj. winogron, czereśni
Sposób użycia Pectolasy:
- Zalej owoce niewielką ilością gorącej wody lub porcją syropu cukrowego.
- Odmierz odpowiednią dawkę enzymu i dodaj do nastawu o temperaturze 40-50°C, na 2 godziny przed zaszczepieniem drożdżami.
- Możesz dodać enzym również do owoców o temperaturze pokojowej (25°C), jednak wówczas należy odczekać 4 godziny przed dodaniem drożdży.
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.