Pektoenzym do klarowania win nalewek 10 ml na 50 kg
towar niedostępny
Pektoenzym
Jak zmusić owoce do oddania tego, co najlepsze? Używając siły, a może skomplikowanych preparatów chemicznych? Czasem lepiej postawić na prostsze rozwiązanie jakim jest zastosowanie pektoenzymu. Preparat zawiera wyodrębnione enzymy pektynolityczne z owoców, jest więc całkowicie naturalny! Zastosowanie środka pomoże Ci otrzymać jeszcze więcej drogocennego soku z ulubionych owoców. Twoje wino zyska jeszcze głębszy smak i piękną, zdecydowaną barwę. Pektoenzym przyda Ci się podczas wyciskania soku z wykorzystaniem prasy lub innych metod. Dodanie preparatu sprzyja rozluźnieniu konsystencji owoców i usprawnia późniejsze klarowanie trunku. Najlepiej stosować 1-2 ml preparatu na 10 kg owoców.
Sposób użycia pektoenzymu:
- Rozdrobnij owoce, z których będziesz produkować wino.
- Zalej je ciepłą wodą (1-3 l na 10 kg) o temperaturze:
40°C dla owoców jagodowych
80°C dla jabłek, gruszek, śliwek, pigwy
- Wymieszaj pektoenzym z letnią wodą (stosuj dawkę 1-2 ml preparatu na 10 kg owoców).
- Dodaj roztwór do wymieszanych i wystudzonych owoców.
- Przykryj owoce i odstaw do ciepłego miejsca.
- Po 9-15 godzinach możesz wyciskać sok.
Pektoenzym przechowuj w temperaturze pokojowej, ale po otwarciu zalecamy trzymać go w lodówce w temp. 4°C.
Szczegóły
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.