Święta to czas, w którym szczególnie doceniamy domowe smaki i tradycyjne receptury. Domowe wino rodzynkowe, które zachwyca aromatyczną głębią, jest idealnym napojem na chłodne, zimowe wieczory. Jego przygotowanie nie jest trudne, a efekty końcowy zaskoczy nawet najbardziej wymagających smakoszy!
W tym wpisie znajdziesz wszystko, co potrzebne do zrobienia tego wyjątkowego trunku w wersji świątecznej. Zapraszamy do lektury!
Jakie w smaku jest wino rodzynkowe?
Wino rodzynkowe to napój, który posiada bogaty, niepowtarzalny smak. Wino z rodzynek wyróżnia się subtelną słodyczą i smakiem przypominającym połączenie dojrzałych owoców z delikatnym akcentem przypraw korzennych i miodu. Dzięki temu idealnie komponuje się z zimowymi deserami, piernikami czy orzechowymi wypiekami.
Przepis na wino rodzynkowe
Link do filmu - https://www.youtube.com/watch?v=mCq6ILXja5w
Składniki (na 15 litrów wina)
- 4-5 kg rodzynek
- 3 kg cukru
- sok z 8 cytryn
- 500 g suszonych wędzonych śliwek lub owoców
- pożywka i drożdże winne
+ inne dodatki według uznania
Sposób przygotowania
Krok 1: Balon dokładnie myjemy i dezynfekujemy. Jest to ważny krok, ponieważ dokładne wyszorowanie balonu zapobiegnie zepsuciu wina.
Krok 2: Rodzynki zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na kilka minut cały czas mieszając, po czym odcedzamy wylewając wodę. W ten sposób usuwamy środki konserwujące.
Krok 3: Rodzynki szatkujemy, a cytryny kroimy na pół, po czym wyciskamy z nich sok.
Krok 4: Do balonu lub pojemnika fermentacyjnego (zalecany przy nastawach tego typu) wsypujemy rodzynki, wlewamy sok oraz wrzucamy resztę przygotowanych owoców i dodatków.
Krok 5: Przygotowujemy syrop cukrowy. W tym celu w około 2-3 litrach wody rozpuszczamy cukier (ok. 2 kg). Dodajemy go do przygotowanych owoców i uzupełniamy nastaw jeszcze około 8 litrami wody.
Krok 6: Dodajemy drożdże oraz pożywki, mieszamy. Całość szczelnie zamykamy, zabezpieczamy rurką fermentacyjną i odstawiamy w ciepłe miejsce do fermentacji.
Krok 7: Po upływie około tygodnia dodajemy do nastawu kolejny 1 kg cukru rozpuszczony w 1-2 litrach wody. Ważne, aby przy planowaniu proporcji wina wziąć pod uwagę ilość cukru zawartego w rodzynkach, tak żeby nie przesadzić z jego ilością.
Krok 8: Po około 5 tygodniach (gdy proces fermentacji ustanie) wino rodzynkowe ściągamy znad osadu i dodajemy środków do klarowania wina.
Gotowe winko przelewamy do butelek i delektujemy się jego smakiem.
Wino rodzynkowe bez drożdży — czy to możliwe?
Możliwe jest przygotowanie wina rodzynkowego bez dodatku drożdży winiarskich, chociaż proces ten trwa zdecydowanie dłużej. W tym przypadku polegamy na naturalnych drożdżach występujących na skórkach samych rodzynek. Naturalna fermentacja daje często delikatniejszy smak, chociaż finalna głębia i intensywność trunku zależy od jakości wykorzystanych rodzynek.
Jak urozmaicić wino z rodzynek?
Przygotowując wino na święta, możesz dodać do niego korzenne przyprawy — cynamon, goździki, a także skórkę cytrusów. Możesz też spróbować dodać kilka suszonych owoców, takich jak figi i daktyle, które nadadzą winu dodatkowej słodyczy i aksamitnego smaku. Gotowe wino można podać lekko podgrzane, co uwydatni jego aromaty i będzie idealnym wykończeniem zimowych, świątecznych wieczorów.
Domowe wino rodzynkowe to świetny pomysł na prezent. Jest proste w przygotowaniu, a jego aromat przyciąga uwagę każdego smakosza!