Malinowynos.pl
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Przepis na aromatyczne wino rodzynkowe - świąteczna edycja

blog MalinowyNos

Święta to czas, w którym szczególnie doceniamy domowe smaki i tradycyjne receptury. Domowe wino rodzynkowe, które zachwyca aromatyczną głębią, jest idealnym napojem na chłodne, zimowe wieczory. Jego przygotowanie nie jest trudne, a efekty końcowy zaskoczy nawet najbardziej wymagających smakoszy!

W tym wpisie znajdziesz wszystko, co potrzebne do zrobienia tego wyjątkowego trunku w wersji świątecznej. Zapraszamy do lektury!

Jakie w smaku jest wino rodzynkowe?

Wino rodzynkowe to napój, który posiada bogaty, niepowtarzalny smak. Wino z rodzynek wyróżnia się subtelną słodyczą i smakiem przypominającym połączenie dojrzałych owoców z delikatnym akcentem przypraw korzennych i miodu. Dzięki temu idealnie komponuje się z zimowymi deserami, piernikami czy orzechowymi wypiekami.

Przepis na wino rodzynkowe

Link do filmu - https://www.youtube.com/watch?v=mCq6ILXja5w

Składniki (na 15 litrów wina)

  • 4-5 kg rodzynek
  • 3 kg cukru
  • sok z 8 cytryn
  • 500 g suszonych wędzonych śliwek lub owoców
  • pożywka i drożdże winne
    + inne dodatki według uznania

Sposób przygotowania

Krok 1: Balon dokładnie myjemy i dezynfekujemy. Jest to ważny krok, ponieważ dokładne wyszorowanie balonu zapobiegnie zepsuciu wina.

Krok 2: Rodzynki zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na kilka minut cały czas mieszając, po czym odcedzamy wylewając wodę. W ten sposób usuwamy środki konserwujące.

Krok 3: Rodzynki szatkujemy, a cytryny kroimy na pół, po czym wyciskamy z nich sok.

Krok 4: Do balonu lub pojemnika fermentacyjnego (zalecany przy nastawach tego typu) wsypujemy rodzynki, wlewamy sok oraz wrzucamy resztę przygotowanych owoców i dodatków.

Krok 5: Przygotowujemy syrop cukrowy. W tym celu w około 2-3 litrach wody rozpuszczamy cukier (ok. 2 kg). Dodajemy go do przygotowanych owoców i uzupełniamy nastaw jeszcze około 8 litrami wody.

Krok 6: Dodajemy drożdże oraz pożywki, mieszamy. Całość szczelnie zamykamy, zabezpieczamy rurką fermentacyjną i odstawiamy w ciepłe miejsce do fermentacji.

Krok 7: Po upływie około tygodnia dodajemy do nastawu kolejny 1 kg cukru rozpuszczony w 1-2 litrach wody. Ważne, aby przy planowaniu proporcji wina wziąć pod uwagę ilość cukru zawartego w rodzynkach, tak żeby nie przesadzić z jego ilością.

Krok 8: Po około 5 tygodniach (gdy proces fermentacji ustanie) wino rodzynkowe ściągamy znad osadu i dodajemy środków do klarowania wina.

Gotowe winko przelewamy do butelek i delektujemy się jego smakiem.

rodzynki w misce

Wino rodzynkowe bez drożdży — czy to możliwe?

Możliwe jest przygotowanie wina rodzynkowego bez dodatku drożdży winiarskich, chociaż proces ten trwa zdecydowanie dłużej. W tym przypadku polegamy na naturalnych drożdżach występujących na skórkach samych rodzynek. Naturalna fermentacja daje często delikatniejszy smak, chociaż finalna głębia i intensywność trunku zależy od jakości wykorzystanych rodzynek.

Jak urozmaicić wino z rodzynek?

Przygotowując wino na święta, możesz dodać do niego korzenne przyprawy — cynamon, goździki, a także skórkę cytrusów. Możesz też spróbować dodać kilka suszonych owoców, takich jak figi i daktyle, które nadadzą winu dodatkowej słodyczy i aksamitnego smaku. Gotowe wino można podać lekko podgrzane, co uwydatni jego aromaty i będzie idealnym wykończeniem zimowych, świątecznych wieczorów.

Domowe wino rodzynkowe to świetny pomysł na prezent. Jest proste w przygotowaniu, a jego aromat przyciąga uwagę każdego smakosza!

[product show="promotion" slider="true"]

Komentarze do wpisu (0)

Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium