Link do filmu - https://www.youtube.com/watch?v=VKMs3mHxXUk
Zanim przystąpimy do wyciskania soku za pomocą sokowirówki musimy jabłka dokładnie umyć i pozbyć się wszystkich listków, nieczystości oraz szypułek. W zależności od typu urządzenia za pomocą którego będziemy pozyskiwać sok oraz wielkości jabłek, możemy zostawić je w całości lub pokroić na mniejsze części pozostawiając skórkę bez obierania. Powstałą na wierzchu wyciskanego soku piankę jabłkową odrzucamy do innego naczynia (z powodzeniem można wykorzystać ją później w kuchni). Gdy w naczyniu pozostał sam sok bez pianki, za pomocą cukromierza badamy zawartość cukru w pozyskanym soku.
W kolejnym kroku sięgamy po drożdże oraz pożywkę do cydru i uwadniamy je zgodnie ze wskazaniem na opakowaniu. Opcjonalnie po skosztowaniu soku można go dosłodzić, jednak jest to kwestia indywidualna podyktowana własnymi preferencjami smakowymi.
Po uwodnieniu dodajemy do nastawu drożdże oraz pożywkę i dokładnie mieszamy. Zakrywamy pojemnik fermentacyjny pokrywą z rurką fermentacyjną, do której wlewamy niewielką ilość wody.
Po upływie około tygodnia/dwóch od nastawienia zlewamy cydr znad osadu i jeśli po spróbowaniu wydaje nam się on np. zbyt kwaśny, możemy go w tym momencie dosłodzić (jest to również kwestia indywidualna) jednak ważne jest, aby do dosłodzenia nie używać zwykłego cukru, tylko ksylitolu. Zwykły cukier wznowiłby proces fermentacji, co na tym etapie jest już niewskazane.
Butelkowanie cydru
Dosłodzić cydr ksylitolem można bezpośrednio w wiadrze fermentacyjnym lub w każdej z butelek osobno, my polecamy ten drugi sposób, ponieważ daje on większą kontrolę nad ostatecznym smakiem trunku. Ogromny wybór butelek do cydru znajdziesz w naszych sklepie internetowym. Do naszego przepisu użyliśmy 10 g ksylitolu na 500 ml butelkę do dosłodzenia. Natomiast do nagazowania cydru używamy już normalnego cukru w kryształkach. Radzimy, aby nie przekraczać ilości 5g cukru na butelkę 500ml, ponieważ zbyt duża jego ilość skutkować mogłaby wybuchaniem butelek. Cukier wsypujemy do cydru i butelki kapslujemy. Wytworzony gaz przy procesie refermentacji, jaki zajdzie w butelce sprawi, że nasz cydr będzie gazowany. Butelki z gotowym trunkiem zostawiamy na okres około 2 tygodni w temperaturze pokojowej, a po upływie tego czasu przenosimy cydr do chłodniejszego miejsca np. piwnicy.
➡️ Koniecznie zobacz naszą wyprzedaż: https://malinowynos.pl/pl/promotions
oraz nowości: https://malinowynos.pl/pl/new
➡️ Jeśli szukasz porad, odpowiedzi na pytania lub interesują Cię przepisy na domowe wina i nalewki musisz zobaczyć:
Naszą grupę na fb: https://www.facebook.com/groups/316379812207734/
Fanpage: https://www.facebook.com/malinowynospl/
Instagram: https://www.instagram.com/malinowynospl/
Butelki szklane: https://malinowynos.pl/butelki-szklane
Beczki szklane: https://malinowynos.pl/beczki-szklane
Akcesoria winiarskie: https://malinowynos.pl/fermentory-plastikowe
Akcesoria do zlewania: https://malinowynos.pl/akcesoria-do-zlewania