Dzisiejszy przepis opiera się na słodkich owocach moreli, których sezon przypada na lipiec i sierpień. Niska cena i duża dostępność tych owoców sprawia, że każdy z miłośników domowych przetworów powinien rozważyć zrobienie morelowego wina. Nasz przepis zakłada wykorzystanie kilograma owoców na litr gotowego wina. Jeśli zależy Ci na jeszcze bardziej intensywnym smaku, możesz dołożyć większość ilość owoców. Pamiętaj, żeby wybierać mocno dojrzałe owoce. Posiadają one dużo słodkiego soku, który sprawi, że nie będziemy potrzebować dużej ilości dodatkowego cukru.
Składniki na morelowe wino
Nasze wino morelowe nie wymaga użycia dużej ilości składników. W prostocie przygotowania tkwi siła tego pysznego trunku. W głównej mierze należy skupić się na jakości owoców, to klucz do tego by wino się udało. Sprawdź listę produktów, których potrzebujesz na 15 litrów wina:
- Morele 15 kg (1kg/litr wina)
- Drożdże oraz pożywka
- Cukier 4 kg -5 kg
Dodatkowo warto przygotować pojemnik fermentacyjny, w którym na początku drożdże będą rozkładać cukier w procesie fermentacji.
Przygotowanie wina krok po kroku
Na samym początku warto zadbać o najważniejszy składnik, czyli owoce. Należy je dokładnie umyć, dzięki czemu zmniejszymy szanse na to, że wino może ulec zepsuciu. Umyte owoce należy pozbawić pestek i wszelkich niedoskonałości. Pokrojenie owoców nie jest istotne, morele są owocami miękkimi, które szybko rozpadają się na miazgę w procesie fermentacji. Także brak konieczności ich blenderowania, krojenia w kostkę oszczędzi twój czas. W naszym przypadku do pojemnika fermentacyjnego wrzuciliśmy połówki owoców, które zostały zalane syropem cukrowym. Na małym ogniu w 10 litrach wody rozpuszczamy 2 kg cukru – tak powstaje syrop na taką ilość owoców. W około 10 litrach wody rozpuszczone powinno zostać 2 kg cukru, w ten sposób powstaje syrop na taką ilość owoców. Na końcu należy dodać drożdże oraz pożywkę. W zależności od rodzaju drożdży może być konieczne ich wcześniejsze uwodnienie. Całość nastawu należy przemieszać, zamknąć pokrywę i odstawić, aby drożdże mogły wykonać swoją pracę.
Dosładzanie wina morelowego
Pierwsze dosłodzenia wina należy wykonać, kiedy zaobserwujemy, ustanie procesu fermentacyjnego. W zależności od ilości cukru w owocach może stać się to po kilku lub kilkunastu dni. Oznacza to, że drożdże rozłożyły cały cukier w nastawie. Aby proces fermentacji ruszył ponownie, 2 kilogramy cukru należy rozpuścić w niewielkiej ilości zlanego wina. Po 4-5 tygodniach kolejny etap fermentacji ustaje i należy zlać wino. Odrzucamy owoce, cedząc wino przez gęste sito. Po odrzuceniu owoców należy spróbować wina. Jeśli okaże się wytrawne, należy je ponownie dosłodzić. Warto dokonać pomiaru zawartości alkoholu, zanim przystąpimy do kolejnego etapu.
Do balonu 15 litrowego zlewamy dosłodzone wino, które jeszcze chwile będzie pracowało jeszcze przez pewien czas. Wino będzie się klarowało, należy je obserwować i co pewien czas zlewać znad osadu.
Butelkowanie, przechowywanie i podawanie morelowego wina
Gdy wino przestanie pracować, możemy przystąpić do jego rozlewania. Najlepiej przelać je do szklanych butelek, które będą przechowywane w ciemnym i chłodnym miejscu. W rezultacie dostaniemy gotowe wino, które (wcześniej schłodzone w lodówce) doskonale sprawdzi się jako aperitif np. do lekkich deserów, a jego aromat i kolor będą się jeszcze długo rozwijać wraz z dojrzewaniem.
Link do filmu z przepisem: https://www.youtube.com/watch?v=Esq3sU2XhAs