Link do filmu z przepisem: https://www.youtube.com/watch?v=TRo9FZWrbCc
Sprzęt potrzebny do przygotowania nastawu z pokrzywy:
- drożdże winiarskie oraz pożywka,
- balon 15 litrów,
- wiadro lub pojemnik fermentacyjny,
- duże sitko.
Składniki:
- 30 litrowe wiadro pokrzyw,
- 3 kg cukru białego,
- sok z cytryny (ok. 2 kg).
Przygotowanie
Pokrzywy mocno ściśnięte moczyć w wodzie z sokiem z cytryny przez 2 do 3 dni do momentu uzyskania soku z pokrzywy. Całe 3 kilogramy cukru należy dodać do odlanej części soku, aż do momentu jego całkowitego rozpuszczenia. Sok oczywiście należy wcześniej przecedzić przy pomocy dużego sita, w celu pozbycia się resztek pokrzywy. Do soku należy dodać uwodnione drożdże oraz pożywkę dla drożdży. Na taką ilość nastawu wystarczy połowa opakowania drożdży, oraz pożywki. Pozostałą część można wykorzystać przy następnym winie. Po wlaniu soku z rozpuszczonym cukrem drożdży oraz pozostałego soku całość należy dobrze zamieszać w balonie.
W naszym nastawie nie stosujemy żadnych dodatków.