Link do filmu z przepisem: https://www.youtube.com/watch?v=W4wpBNMYPCk
Sprzęt potrzebny do przygotowania nastawu z Yerba Mate:
- pojemnik fermentacyjny 33l,
- balon 20l,
- sitko gęste 30cm,
- lejek duży,
- drożdże winiarskie termivin pdm + pożywka.
Skladniki:
1kg Yerba mate
1kg rodzynek
1kg żurawiny suszonej
1kg cytryn (sok)
ok 5kg cukru
Przygotowanie:
Rodzynki i żurawine przelewamy wrzątkiem(parzymy) w celu pozbycia się tłuszczu ze skórek ( możemy je też dodatkowo pokroić na drobniejsze kawałki)
Z cytryn wyciskamy sok. Na początek rozpuszczamy 3kg cukru w letniej wodzie i całość ląduje w pojemniku fermenartacyjnym lub balonie. Za ok 2 tygodnie dodajemy rozpuszczone kolejne 2kg cukru.
Zagotowywujemy wodę do zrobienia naparu z Yerby, temperatura wody max 80stopni. Parzymy yerbe kilkuktornie.
Wszystko ląduje w wiadrze, dodajemy pożywke drożdze i pozostałe składniki, mieszamy i zamykamy wiekiem z rurka fermentacyjną wypełnioną wodą i odstawiamy pojemnik w ciepłe miejsce do fermentacji.
Część 1 - https://tiny.pl/trlh1
Część 2 - https://tiny.pl/trlhp
Część 3 - https://www.youtube.com/watch?v=SQ9KgxTdPxs
Wnioski po kilku miesiącach od wstawienia wina z yerba mate nasuwają się same - eksperyment ten zdecydowanie był wart poświęconego mu czasu!
Kwestie proporcji składników, smaku czy stężenia alkoholu dokładnie zostały omówione w poniższym filmie - zobaczcie sami czy to wino jest dla Was.