Wino z żyta to trunek o niezwykłym charakterze, który łączy w sobie tradycję i nietypowe składniki. Chociaż każde dobre wino kojarzy się przede wszystkim z winogronami, to właśnie żyto nadaje mu unikalny smak i delikatnie zbożowy aromat. Co ciekawe, winiarstwo domowe kryje w sobie wiele niespodzianek – oprócz klasycznych win gronowych można spotkać również wina z buraków, pomidorów, a nawet kukurydzy. Żyto w tej niezwykłej kategorii także ma swoje miejsce, oferując wyjątkowy bukiet smakowy. Jego przygotowanie wymaga cierpliwości, ale efekt końcowy z pewnością wynagrodzi czas oczekiwania. W tym wpisie pokażemy Ci, jak krok po kroku zrobić wino z żyta.
Link do filmu - https://www.youtube.com/watch?v=PKCINmep7dc
Składniki na 20 l wina z żyta (ok. 15%):
- 5kg dobrej jakości żyta,
- 5 kg cukru,
- 100 g kwasku cytrynowego,
- pożywka +drożdże,
- ew. 1 g pirosiarczynu potasu.
Sprzęt do produkcji wina z żyta:
- pojemnik fermentacyjny (33l) z pokrywą i rurką fermentacyjną,
- sitko.
- pojemnik fermentacyjny,
- worek filtracyjny ze stelażem,
- balon (20l) z korkiem i rurką fermentacyjną,
- mieszadło,
- lejek,
- cukromierz,
- pipeta do wina.
Przygotowanie żyta na wino
Najpierw porządnie umyj żyto, aby pozbyć się zbędnych naleciałości. W tym celu wsyp ziarno do dużego pojemnika i zalej wodą. Następnie przepłukuj żyto i odsączaj je na sitku. Teraz musisz wyjałowić ziarno, żeby unieszkodliwić drobnoustrojowe bytujące na zbożu. Aby to zrobić, w 5-litrach letniej, przegotowanej wody rozpuść kwasek cytrynowy i 1 g pirosiarczynu potasu. Przelej całość do żyta, wymieszaj i odstaw na 2-3 godziny.
Przygotowanie nastawu
Na początek sporządź syrop cukrowy z 3 kg cukru rozpuszczonych w 5 litrach gorącej wody i odstaw do przestudzenia. Następnie zajmij się uwodnieniem drożdży. Jeśli tak jak my użyłeś drożdży aktywnych, wystarczy że zrobisz to pół godziny przed zadaniem. Przy drożdżach pasywnych, musisz przygotować matkę drożdżową kilka dni wcześniej. W obu przypadkach postępuj według instrukcji na opakowaniu. W międzyczasie przegotuj dodatkowe 8 litrów wody do uzupełnienia balona, bowiem żyto pęcznieje i wchłania płyn.
Teraz wlej wystudzony syrop cukrowy do pojemnika fermentacyjnego ze zbożem i wymieszaj całość. Następnie dodaj 8 litrów przegotowanej wody oraz uwodnione drożdże i pożywkę. Znów wymieszaj i przykryj pojemnik pokrywą z rurką fermentacyjną (nie zapomnij wlać do niej wody). Na koniec odstaw nastaw na ok. 1 tydzień.
Co po nastawieniu wina?
Tydzień od nastawienia dodaj kolejną partię syropu cukrowego (czyli rozpuść 2 kg cukru w 2-3 l wody). A po kolejnych 3-4 tygodniach odfiltruj żyto. Te czynności będziesz miał okazję zobaczyć w drugiej części filmiku wina z żyta.
Dlaczego nastawiamy wino z żyta w pojemniku fermentacyjnym?
Przede wszystkim, umieszczenie wszystkich składników i wymieszanie ich jest znacznie łatwiejsze w wiaderku, niż w balonie z wąską szyjką. Szerokie naczynie sprzyja też wygodnemu odfiltrowaniu ziaren żyta z płynu. Poza tym, biorąc pod uwagę ilość nastawu (20l), objętość składników i burzliwą fermentację, wiaderko o pojemności 33 litrów jest w sam raz, w przeciwieństwie do standardowego balona 20-litrowego. Oczywiście po usunięciu żyta przelejemy płyn do dalszej fermentacji w balonie.
Jak smakuje wino żytnie?
Otwarliśmy butelkę wina z żyta, które nastawiliśmy w 2010 roku, aby sprawdzić jak smakuje ten trunek po dłuższym leżakowaniu. Okazuje się, że upływ czasu bardzo korzystnie wpłynął na jego właściwości. Ma przejrzystą, złocistą barwę, pachnie zbożem i jest bardzo ciekawe w smaku. Jeśli do tej pory nie miałeś okazji spróbowania takiego winka, zachęcamy do jego nastawienia. Aby w pełni docenić jego walory, spożywaj go po kilku latach dojrzewania.
Wino z żyta to świetny pomysł na nastawienie wina zimą, gdy brakuje owoców sezonowych. Zachęcamy też do wykorzystania zielonej herbaty do nastawu, przepis znajdziesz w naszym wideo-poradniku: Wino z zielonej herbaty - przepis.
Dodanie syropu cukrowego
Po tygodniu od przygotowania nastawu, rozpuść 2 kg cukru w ok. 2 l gorącej wody. Wystudzony syrop cukrowy dolej do nastawu i wymieszaj całość. Następnie zamknij pojemnik pokrywą z rurką fermentacyjną i odstaw do dalszej fermentacji na 3-4 tygodnie.
Filtrowanie żyta z moszczu
Po upływie ok. miesiąca możesz odfiltrować żyto z moszczu. W tym celu przygotuj duży pojemnik i umieść na nim worek filtracyjny ze stelażem. Teraz przelej płyn, aby pozbyć się zboża. Przefiltrowany moszcz wlej do balona używając lejka. Możesz teraz sprawdzić, czy cukier wyfermentował. Aby to zrobić, nabierz pipetą próbkę i odczytaj wynik za pomocą cukromierza. Na koniec zamknij balon korkiem z rurką fermentacyjną i odstaw winko do spokojnej fermentacji.
Gotowe wino przelej do wcześniej wypłukanych wrzątkiem butelek.
Już teraz zapraszamy do obejrzenia trzeciej części z przygotowania winka żytniego, jak również do innych ciekawych odcinków wideo-poradnika sklepu Malinowy Nos.
Pamiętaj, żeby subskrybować nasz kanał YouTube. Dzięki temu nie przegapisz żadnego odcinka poradnika Malinowy Nos!
Do zobaczenia!