Wino z brzoskwiń - niezbędne produkty i akcesoria
Wino brzoskwiniowe mimo tego, że nie należy do najpopularniejszych rodzajów, to jego smak zachwyca. Jest również doskonałym pomysłem na unikalny prezent dla bliskiej Ci osoby. Aby je wykonać, potrzebować będziesz:
-
cukier,
-
brzoskwinie.
Przepis na orzeźwiające wino z brzoskwiń
Wino z brzoskwiń urzeka smakiem, zapachem i kolorem. Dlatego w dniu dzisiejszym przybliżymy wszystkim zainteresowanym sprawdzony przepis na brzoskwiniowe wino. Do nastawu najlepiej wybierać mocno dojrzałe owoce. Charakteryzują się one dużą zawartością cukrów oraz miększe owoce w winie zdecydowanie szybciej przechodzą proces fermentacji.
Owoce należy dokładnie umyć i pozbawić je pestek. W zależności od twardości owoców można je pokroić nożem lub zgnieść w dłoniach w przypadku kiedy są mocno dojrzałe.
Rozgniatane lub pokrojone owoce należy dodawać bezpośrednio do pojemnika fermentacyjnego, lub balonu. Należy przygotować odpowiednio duży pojemnik, ponieważ fermentujące owoce pod wpływem gazów unoszone są do góry. Nastaw nie może zajmować całej powierzchni pojemnika. W pojemniku powinno znajdować się około 13 litrów pulpy brzoskwiniowej. Do nastawu należy dodać 3 kg cukru rozpuszczonego w wodzie. Ilość dodanej wody powinna być odmierzona na tyle, aby po jej wlaniu uzyskać nastaw od 20 litrów do 23 litrów. Do nastawu należy dodać drożdże winiarskie oraz pożywkę.
Dosładzanie i zlewanie wina brzoskwiniowego
Wino należy dosładzać pierwszy raz po ustaniu procesu fermentacyjnego. W zależności od ilości cukru w owocach, jak również rodzaju drożdży użytych do nastawu. Cukier należy rozpuścić w odlanej części wina, niezalecane jest dodawanie kryształu lub rozwadnianie nastawu dodatkową partią wody.
Po upływie około miesiąca, kiedy owoce unoszą się na powierzchni nastawu, a na dole widoczny jest osad z resztek owoców i drożdży należy odrzucić z wina owoce. Po odrzuceniu owoców należy również przefiltrować wino, pozbywając się osadu.
Warto w tym momencie skosztować wina i dosłodzić. Należy jednak uważać na to, by nie dodać go zbyt wiele, ze względu na to, że drożdże go już nie przerobią.
Proces zlewania znad osadu należy powtórzyć jeszcze 2-3 krotnie, w zależności od klarowności wina. Po upływie około 5-6 miesięcy, można przejść do butelkowania wina.
Wino brzoskwiniowe własnej produkcji
Co prawda sezon na brzoskwinie w Polsce przypada dopiero w sierpniu, to na targowiskach można znaleźć importowane w dobrych cenach. Jeśli zamierzasz wykorzystać nasz przepis, mamy kilka wskazówek:
-
Dokładnie umyj i przyjrzyj się owocom, nadgniłe sztuki nie powinny znaleźć się w winie.
-
Wybieraj owoce mocno dojrzałe, łatwiej będzie z nich stworzyć pulpę, która przyspieszy proces fermentacyjny.
-
Do nastawu można dodać kwasek cytrynowy lub sok z cytryny.
Link do II części filmu - https://www.youtube.com/watch?v=r9_h5R8BvH8