Jak zrobić nalewkę wiśniową?
Wiśniówka, czyli nalewka z wiśni, to klasyk wśród domowych nalewek, a jednocześnie bardzo lubiany trunek. Podobnie jak cytrynówka, doczekała się wielu rozmaitych wariantów. Możemy przygotować nalewkę na samych wiśniach, z dodatkiem aromatycznych przypraw, z innymi owocami, wersję wytrawną lub likierową, a i tak nie wyczerpiemy wszystkich pomysłów. Wiśnie to doskonały materiał nie tylko na nalewki, ale i na domowe wino. Są smaczne i soczyste, zachęcają intensywnie czerwoną barwą i wyrazistym zapachem. Poza tym, wiśnie to skarbnica witamin, minerałów i antyoksydantów.
Wiśniówka – przepis podstawowy:
- 1,5 kg wiśni,
- 500 g szklanki cukru,
- 500 ml spirytusu,
- 200 ml wody.
Wiśnie myjemy, drylujemy i przekładamy do słoja. Spirytus mieszamy z wodą, po czym zalewamy owoce. Zakręcamy słój i odstawiamy do ciemnego pomieszczenia na ok. 1,5 miesiąca. Regularnie potrząsamy słojem dla lepszej ekstrakcji wiśni.
Po tym czasie zlewamy i filtrujemy nalew, a owoce zasypujemy cukrem. Odstawiamy na kilka dni, pamiętając o regularnym potrząsaniu słojem.
Gdy cukier się rozpuści, zlewamy syrop i łączymy z nalewem. Odstawiamy na miesiąc do ciemnego i chłodnego pomieszczenia. Po tym czasie zlewamy nalewkę, filtrujemy i rozlewamy do butelek.
Wiśniówkę możemy pić już po kilku tygodniach, choć najlepsza jest po upływie roku.
Wiśniówka korzenna - przepis:
- 2 kg wiśni,
- 10 goździków,
- pół laski wanilii,
- kawałek kory cynamonu,
- 10 ziaren kardamonu,
- 500 g cukru,
- 1 l spirytusu 70% (można wymieszać 0,5 l wódki i 0,5 spirytusu).
Wiśnie myjemy, osuszamy i drylujemy. Wsypujemy do dużego słoja, dodajemy przyprawy i cukier. Zalewamy alkoholem i mieszamy. Zakręcamy słój, odstawiamy do chłodnego, ciemnego pomieszczenia na pół roku. Co kilka dni potrząsamy słojem dla lepszej maceracji składników.
Po 6 miesiącach zlewamy nalew, filtrujemy i rozlewamy do butelek.
Wiśniówka z miętą:
- 1 kg wiśni,
- 3 gałązki mięty,
- 200 g cukru,
- 1 l spirytusu 70% (lub 500ml spirytusu 96% i 500 ml wódki 45%).
Owoce myjemy i drylujemy, wrzucamy do słoja. Dodajemy gałązki mięty, zalewamy spirytusem (lub wódką i spirytusem). Zakręcamy słój i odstawiamy na 2 tygodnie do ciemnego pomieszczenia.
Po tym czasie zlewamy i filtrujemy nalew. Owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy na ok. tydzień, co jakiś czas potrząsając słojem.
Zlewamy uzyskany syrop, łączymy z nalewem i filtrujemy przez gazę lub bibułę filtracyjną. Rozlewamy do butelek, odstawiamy do ciemnego i chłodnego pomieszczenia na minimum 3 miesiące.
Proponujemy również pyszny przepis na nalewkę truskawkową. Więcej ciekawych receptur znajdziesz w naszym dziale z artykułami o wytwórstwie domowych alkoholi. Zapraszamy też na kanał Malinowy Nos w serwisie YouTube!