Link do filmu - https://www.youtube.com/watch?v=oC1TRwhn7Fg
Serwus!
Dziś mamy dla Was pyszny przepis na jedną z popularniejszych nalewek nastawianych w okresie jesiennym czyli tzw JARZĘBIAKA.
Składniki:
ok 1kg oczyszczonych owoców jarzębiny
700ml alkoholu 70%
500ml wody
ok 200g cukru lub miodu
Przygotowanie:
Jarzębinę myjemy, oczyszczamy z zielonych końcówek i niedoskonałości i wkładamy do zamrażarki na kilka dni. Po tym czasie wyciągamy owoce, i po tym jak odmarzną zalewamy je alkoholem i odstawiamy w ciemne miejsce na co najmniej miesiąc. Po tym czasie alkohol bez owoców zlewamy do butelki a owoce zalewamy syropem cukrowym (rozpuszczony cukier w wodzie) - odstawiamy na kilka dni. Po tym okresie odrzucamy jarzębinę a nalew i syrop cukrowy łączymy mieszamy i butelkujemy. Gotowe! Dobrze odstawić w chłodne miejsce nalewkę na kilka miesięcy a nawet rok - efekty smakowe będą dużo fajniejsze!
➡️ Koniecznie zobacz naszą wyprzedaż: https://malinowynos.pl/wyprzedaz
oraz nowości: https://malinowynos.pl/nowosci
➡️ Jeśli szukasz porad, odpowiedzi na pytania lub interesują Cię przepisy na domowe wina i nalewki musisz zobaczyć:
Naszą grupę na fb: https://www.facebook.com/groups/316379812207734/
Fanpage: https://www.facebook.com/malinowynospl/
Instagram: https://www.instagram.com/malinowynospl/
Butelki szklane: https://malinowynos.pl/kategoria/244/butelki-szklane
Beczki szklane: https://malinowynos.pl/kategoria/245/beczki-szklane
Akcesoria winiarskie: https://malinowynos.pl/produkty/wino
Akcesoria do zlewania: https://malinowynos.pl/kategoria/595/akcesoria-do-zlewania