Dzisiejszy poradnik pomoże osobom, które dopiero zaczynają przygodę z winem. W naszych przepisach opisujemy cały proces produkcji domowej wina, jednak czasem kwestia odpowiedniego czasu kiedy należy odrzucić owoce, często powraca w waszych pytaniach. Poza właściwym czasem poznacie akcesoria, które pomogą w tym procesie.
Owoce czy może sok? Co wybrać do nastawu?
Wino możemy zrobić niemal z każdego rodzaju owoców zarówno miękkich, jak i twardych. Proces fermentacji zachodzi zarówno w nastawach wykonanych z wyciśniętego soku owocowego, jak i całych owoców, czy pokrojonych na mniejsze kawałki.
Z owoców dojrzałych posiadających dużo soku najlepiej zrobić sok, oszczędzi to nam w przyszłości konieczności odrzucenia owoców. Sokowirówka, prasa do owoców lub inne akcesorium, które posiadasz w domu, może okazać się niezbędne. Wszystko jednak zależne jest od owoców, które wybierzesz. Jednym z owoców, w których zaleca się, wyciśnięcie soku są jabłka, zarówno w przypadku produkcji wina, jak i cydru.
Jednak robimy również wina z owoców, z których pozyskanie soku jest trudne lub nawet niemożliwe. Co w takim przypadku? Najczęściej do nastawu dodawane są w całości lub pokrojone na mniejsze kawałki. Owoce miękkie takie jak truskawki bez problemu możesz dodać do pojemnika fermentacyjnego w całości. W przypadku również miękkich brzoskwiń wystarczy zaledwie przekroić je na pół, odrzucając pestkę.
Owoce twarde wymagają jednak trochę więcej obróbki. Ogólna zasada mówi, że im twardszy owoc tym na mniejsze elementy należy go rozdrobnić. Pozwoli to na szybszy i bardziej efektywny proces fermentacji tych owoców. W jednym z naszych nastawów, łodygi rabarbaru zostały przemrożone, aby zmieniła się ich struktura. Dzięki czemu fermentacje odbyła się szybciej i uzyskane zostało więcej soku i aromatu z łodyg.
Odpowiedni czas na odrzucanie owoców?
W zależności od nastawu czas ten może być różny, jednak najczęściej owoców z nastawu pozbywać się warto po upływie około miesiąca. Po takim okresie z owoców pozyskane powinno zostać większość aromatycznego soku. Najłatwiej zaobserwować można to po tym, że owoce unoszą się na powierzchni wina, a na dole można zaobserwować osad.
Jeśli po miesiącu zauważysz taki stan w swoim nastawie, to warto zastanowić się, nad tym, jak pozbędziesz się owoców.
W większości domów sitka są na wyposażeniu kuchni, dlatego bez konieczności dodatkowych akcesoriów możemy wykorzystać je do odrzucenia owoców. W pierwszej kolejności należy zebrać owoce pływające po powierzchni wina i przy pomocy gęstego sita, odzyskać jak najwięcej cieczy. Pozostały płyn z osadem powoli przelewać przez sito, dzięki czemu pozbędziesz się nawet niewielkich resztek owoców z procesu fermentacyjnego.
Worek stożkowy i worki filtracyjne z nóżkami
Te dwa akcesoria służące do filtracji wina są doskonałym wyborem, jeśli zależy Ci na szybkim i skutecznym pozbyciu się owoców z wina. Worki filtracyjne z nóżkami zakładanymi na wiadro ułatwiają proces filtracji. Wszelkie resztki owoców, jak również osad z dna pozostaje w worku, dzięki czemu pierwsze zlewanie wina przyspiesza proces jego klarowania. Wino bez owoców i osadu, przelać można do balonu, w którym wino dalej jest klarowane. Produkty, które możesz wykorzystać, znajdziesz w kategorii Filtry w naszym sklepie.
Prasa do owoców
Osoby posiadające prasę do owoców, często wykorzystują ją przy odrzucaniu owoców, aby odzyskać z nich jak najwięcej wina. Zarówno dopiero zaczynający przygodę z domową produkcją wina, jak i hobbyści, mogą zdecydować się na prasę do owoców dostępną w naszym sklepie w kilku rozmiarach. Jest to inwestycja, która przez wiele lat będzie służyła do pozyskiwania soku z owoców, jak również przy odrzucaniu owoców.
O czym warto pamiętać przy nastawianiu wina?
- Zawsze zostawiaj sporo miejsca dla owoców, które w procesie fermentacji wina unosić będą się do góry. Brak pozostawienia miejsca w pojemniku fermentacyjnym lub balonie, skutkować może wylewaniem się wina pod wpływem ciśnienia.
- Zdecyduj się na pojemnik fermentacyjny zamiast balonu podczas fermentacji owoców. Pozwoli Ci to w łatwy i szybki sposób nie tylko dodać owoce, ale również je usunąć. Wąska szyjka w balonie utrudnia pozbycie się owoców. Dopiero po pozbyciu się owoców, warto przelać wino do balonu.
Pierwsze zlanie wina to doskonały czas na dosłodzenie wina. Pamiętaj, jednak że proces fermentacyjny najczęściej już nie będzie się odbywał. Dlatego nie warto przesadzać z ilością cukru. Sam zdecyduj, czy chcesz uzyskać wino wytrawne, czy słodkie.
W późniejszym czasie potrzebować będziesz większej ilości butelek. Aby ułatwić Państwu zamawianie, przygotowaliśmy specjalną ofertę zestawów butelek. Znajdują się tam pełne kartony butelek dostępne w promocyjnych cenach. Sprawdź jak bardzo Ci się to opłaca!