Przepis na nalewkę z Hibiskusa (3litry - ok 30%)
Składniki:
100 gramów suszonych kwiatów hibiskusa
1l spirytusu
0,5kg cukru lub 0,7l miodu
kilka gramów płatków dębowych (opcjonalnie)
ok 1,7l wody
Potrzebny sprzęt:
Słoik 3 litry
Worek filtracyjny
Mieszadło
Przygotowanie:
Suszone kwiaty hibiskusa i płatki dębowe wrzucamy do słoja, i zalewamy alkoholem – minimum 70%, aby mieć pewność, że nalewka będzie miała odpowiedni kolor oraz walory smakowe. Następnie zamykamy słoik i odstawiamy całość na ok 2 tygodnie.
Po tym czasie odfiltrowujemy i odrzucamy kwiaty oraz płatki – pomocny będzie worek filtracyjny, dzięki któremu nalewka będzie pozbawiona resztek z kwiatów i płatków. Po odfiltrowaniu napar mieszamy z wodą i dodajemy cukier lub miód. Całość dobrze mieszamy do momentu rozpuszczenia cukru/miodu.
Odstawiamy na kilka dni do wyklarowania po czym możemy przejść do butelkowania. Gotową nalewkę odstawiamy na kilka miesięcy w szczelnie zamkniętych butelkach.
Na zdrowie :)
wino hibiskusowe: https://www.youtube.com/watch?v=cami6xQIigM