Malinowynos.pl
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Przepis na smaczne i zdrowe wino z aronii

blog MalinowyNos

Jak zrobić wino wino z aronii?

Zapewne słyszałeś o zdrowotnych właściwościach aronii. Jej cierpkie, czarne owoce bogate w witaminy, to remedium na nadciśnienie, cukrzycę i inne choroby cywilizacyjne. Jednak duża zawartość garbników sprawia, że zamiast w stanie surowym, chętniej spożywamy ją pod postacią soku, nalewek, czy właśnie winka. A dzięki szerokiemu zastosowaniu leczniczemu, warto mieć solidny, najlepiej całoroczny zapas tego trunku.

 

Sprawdź również nasz film z przepisem na wino z czarnego bzu.

 

Na 20 l wina aroniowego potrzebujesz:

 

Sprzęt do wytwórstwa wina:

 

Przygotowanie owoców aronii do nastawu

Zanim zajmiesz się przygotowaniem nastawu, owoce aronii najpierw umyj, a potem wstaw do zamrażalnika. Po przemrożeniu wyjmij je i odstaw na kilka godzin, żeby się odmroziły. Wykorzystaj ten czas na uzyskanie soku z jabłek przy pomocy sokowirówki. Pewnie zastanawiasz się, po co używamy dodatkowych owoców? Otóż wino z samych aronii byłoby zbyt cierpkie, a sok z jabłek korzystnie zrównoważy jego smak. Najlepiej użyć naturalnego, świeżo wyciśniętego soku. Oczywiście aronię przed zadaniem nastawu możesz zmielić lub rozdrobnić w inny sposób. My zrezygnowaliśmy z tego kroku. Owoce zmiażdżymy już po wstępnej fermentacji, przy użyciu prasy.

 

Przygotowanie nastawu do fermentacji

Jeśli owoce aronii odmroziły się, przesyp je do pojemnika fermentacyjnego i dodaj do nich sok jabłkowy. Teraz przygotuj syrop cukrowy, czyli rozpuść 3 kg cukru w ok. 5 litrach gorącej wody i wlej roztwór do pojemnika fermentacyjnego. Owoce są zimne, więc nie musisz czekać, aż syrop wystygnie. Następnie dodaj matkę drożdżową (my użyliśmy pół opakowania drożdży niewymagających uwadniania – Aromatic Wine Complex). Teraz wymieszaj nastaw, pamiętając, by robić to przynajmniej raz dziennie, do czasu aż nie wyjmiesz owoców. Na koniec zamknij pojemnik fermentacyjny pokrywą z rurką fermentacyjną i naklej etykietę z danymi na temat zadanego winka.

 

Fermentacja nastawu z aronii

Po tygodniu dodaj drugą dawkę syropu cukrowego z 2 kg cukru. Odczekaj miesiąc i usuń owoce aronii z nastawu. Teraz możesz przelać płyn do balonu i pozwolić na dalszą fermentację moszczu.

W ten weekend będziemy mieli okazję gościć na X Miedzynarodowych Dniach Wina w Jaśle. Zapraszamy wszystkich do naszego stoiska, gdzie każdy będzie miał okazję zapoznać się ze sprzętem dostępnym w Malinowym Nosie, a także skosztować winka przez nas przyrządzonego. Do zobaczenia!

 

I część przepisu wraz z pełną listą składników: https://youtu.be/6FQvfB41RPs
II część przepisu: https://youtu.be/QDZKFC9tOI8
 

Zachęcamy do subskrybowania naszego kanału YouTube o produkcji wina oraz do polubienia naszego fanpage-a na Facebooku. Dzięki temu będziecie na bieżąco z kolejnymi odcinkami naszego wideoporadnika! Dodatkowo zachęcamy do sprawdzena oferty butelek sprzedawanych na kartony. Zamównienie większej ilości butelek wiąże się z promocyjną ceną. Ciągle poszerzana oferta pozwoli Państwu na znalezienie produktów odpowiadających na potrzeby winiarzy domowych i profesjonalnych.

[product show="new" slider="true"]

Komentarze do wpisu (0)

Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium