Pomysły na jesienne nalewki
Jesień to czas zbioru plonów w przydomowym ogrodzie. Co więcej, to również doskonała pora na przygotowanie pysznych nalewek domowej roboty. Bez wątpienia pozwalają one zatrzymać smak minionego lata na dłużej. Ponadto nalewki są świetnym dodatkiem do miłych spotkań w gronie najbliższych. Tradycja przyrządzania nalewek jest praktykowana od pokoleń. Do tego procesu nie jest konieczna specjalistyczna wiedza czy sprzęt. Przepisy są bardzo proste, co sprawia, że każdy z nas może bez trudu przygotować nalewkę we własnym zaciszu domowym. Przeczytaj poradnik i poznaj sprawdzone przepisy na wykonanie najlepszych nalewek na jesień
Z czego zrobić nalewkę domowej roboty? - najważniejsze informacje
Nalewka jest jednym z najprostszych do wykonania trunków. Nic dziwnego - w końcu tego typu napoje wyróżniające się wyjątkowym smakiem przygotowywali jeszcze nasi przodkowie. Do przyrządzenia nalewki domowej roboty w pierwszej kolejności będą nam potrzebne owoce. Tak naprawdę nalewkę możemy wykonać z każdego gatunku owoców. Jednak najlepiej wybrać ten, który najbardziej odpowiada naszym upodobaniom smakowym. Dobrze, gdy owoce pochodzą z przydomowego sadu. Wówczas mamy gwarancję, iż są one w pełni ekologiczne i wyróżnia je wysoka jakość.
Domowej roboty nalewki najczęściej wykonuje się z owoców, takich jak: jabłka, gruszki, czereśnie, wiśnie, śliwy, brzoskwinie, morele, truskawki, maliny, jeżyny, czarnej porzeczki, borówki, aronii czy pigwy. Warto mieć na uwadze, że wybrane owoce powinny być w pełni dojrzałe i soczyste, gdyż jest to gwarancją niepowtarzalnego smaku trunku. Oprócz tego, nalewkę możemy przygotować również na bazie ziół. Bez wątpienia zyskuje wtedy wiele leczniczych właściwości.
Gdy wybierzemy już składniki, z których chcemy przygotować naszą nalewkę czas na wybór alkoholu. W zależności od indywidualnych preferencji oraz "mocy" trunku możemy zalać owoce dowolną ilością alkoholu. Jeśli chcemy, aby nalewka była nieco słabsza, należy dodać do niej nieco wody. Natomiast, gdy chcemy uatrakcyjnić jej smak, warto wzbogacić ją o kilka kropel miodu, wina lub rumu.
Jesienne nalewki - najlepsze przepisy i pomysły
Nalewka z wiśni
Składniki:
-
1 - 1,5 kg wiśni,
-
spirytus - 500 ml,
-
200 ml przegotowanej wody,
-
1 szklanka cukru.
Sposób wykonania
Wiśnie należy dokładnie umyć, oczyścić z wszelkich zanieczyszczeń, a następnie usunąć z nich pestki. W osobnym naczyniu wodę wymieszać ze spirytusem. Następnym krokiem jest przełożenie owoców do słoja, a następnie zalanie ich roztworem. Naczynie należy szczelnie zakręcić i pozostawić w ciemnym miejscu 5-6 tygodni. W tym czasie warto kilka razy potrząsnąć butelką, aby dokładnie wymieszać jej zawartość. Po upływie określonego czasu przelej nalewkę do osobnej butelki, a owoce pozostaw w słoju i zasyp cukrem. Następnie trzeba odczekać tyle czasu, aż cukier się rozpuści i powstanie syrop. Końcowym krokiem jest połączenie powstałego syropu z nalewem i ponowne odstawienie mikstury na minimum 1 miesiąc.
Nalewka z pigwy
Składniki:
-
1 kilogram owoców pigwy,
-
1 kilogram cukru,
-
0.5 l spirytusu,
-
0,5 l wódki.
Sposób przygotowania
Owoce pigwy należy starannie umyć oraz oczyścić z nasion. W dalszej kolejności trzeba pokroić je na niewielkie kawałki, po czym wrzucić do większego naczynia. Tak przygotowane owoce należy zasypać cukrem i wymieszać cały czas potrząsając słojem, a następnie odstawić w ciepłe miejsce na około 2 tygodnie, aby powstał syrop. Po upływie określonego czasu wystarczy połączyć go z alkoholem i zlać do butelek. Pozostałe owoce, z których utworzył się syrop trzeba dodatkowo zalać wódką i odczekać około 3 tygodni. W efekcie końcowym łączymy ze sobą dwa roztwory i domowa nalewka z pigwy jest już gotowa!
Nalewka malinowa
Składniki:
-
1 kg malin,
-
0,5 l spirytusu,
-
0,5 kg cukru.
Sposób przygotowania:
Maliny dokładnie oczyszczamy i usuwamy z nich wszelkie zanieczyszczenia. W dalszej kolejności umieszczamy je w słoju i zasypujemy cukrem. Tak przygotowaną mieszankę odstawiamy na ok. 6 tygodni. Po kilku dniach wystarczy wlać do malin alkohol. W celu uzyskania słabszego smaku, można dodać odrobinę przegotowanej wody. Pamiętajmy, aby co jakiś czas wstrząsnąć naczyniem. Na koniec wystarczy przecedzić nasz trunek i rozlać do karafek.
Nalewka z aronii
-
1 kg aronii,
-
0,5 kg cukru,
-
250 ml spirytusu,
-
250 ml wódki.
Sposób przygotowania
Aronię dokładnie umyć i oczyścić. W dalszej kolejności trzeba je zagotować i odstawić do ostudzenia. Do tak przygotowanych owoców dolać spirytus i pozostawić na czas około 4-5 tygodni. Po upływie tych kilku tygodni należy dodać wódkę i ponownie odstawić w ciemne miejsce. Uważa się, że nalewka z aronii staje się coraz lepsza, im dłużej leżakuje. Dlatego, aby osiągnąć w pełni zadowalający smak, dobrze jest spożyć ją dopiero po około roku od przygotowania.
Nalewka z brzoskwiń
Składniki:
-
2 kg brzoskwiń,
-
0,5 kg cukru,
-
1/2 słoika miodu,
-
0,5 l spirytusu.
Sposób przygotowania:
Brzoskwinie myjemy i pozbawiamy pestek. Dobrze jest pokroić je w drobne kawałki. W dalszej kolejności przesypujemy je do naczynia, gdzie zostaną zasypane cukrem. Na sam koniec dodajemy miód (w zależności od upodobań). Miksturę zalewamy spirytusem i odstawiamy na kilka ok. 2 miesiące. Po upływie dwóch miesięcy zlewamy sok z owoców do butelek. Brzoskwinie możemy przetrzeć przez sitko - wtedy uzyskamy pyszny mus owocowy.
Podsumowanie
Nalewki domowej roboty są uważane jako nieodłączny element polskiej tradycji. Receptury zostały sukcesywnie przekazywane z pokolenia na pokolenie, dlatego do dnia dzisiejszego możemy cieszyć się znakomitym smakiem tego typu trunków. Domowe nalewki nie są skomplikowane w przygotowaniu. Przepisy nie sprawiają żadnych trudności w wykonaniu. Doskonale sprawdzają się na długie, zimowe wieczory, fantastycznie umilają czas i przywołują wspomnienia minionego lata.