Część I: https://www.youtube.com/watch?v=gllxF-wqdjo&t=4s
Część II: https://www.youtube.com/watch?v=-cPALxzGHFo
Przepis na wino z dzikiej róży - 10 l.
Składniki na wino z dzikiej róży:
- 2,5 – 3 kg. owoców dzikiej róży,
- 2,5 kg. cukru,
- 7 l. wody,
- 10 g. kwasku cytrynowego,
- pożywka do drożdży (polecamy Activit 5 g.),
- drożdże winne (polecamy Bayanus G995 5g.).
Sprzęty do produkcji wina z dzikiej róży:
- balon min. 10 l. z korkiem i rurką fermentacyjną,
- lejek do balonu,
- wiadro plastikowe, garnek.
Wino z dzikiej róży to smaczny trunek o wyjątkowym aromacie, a do tego pełny witamin. Pierwszy krok do wykonania napoju, to oczywiście zerwanie owoców. Będziesz potrzebować 2,5 – 3 kg. dzikiej róży. Najlepiej zerwać owoce po pierwszych przymrozkach, bo wtedy łatwiej puszczają sok. Jeśli jednak nie ma takiej możliwości, możesz też umieścić dziką różę w zamrażarce na dzień lub dwa. Uważaj, by nie pokłóć się podczas zbiorów :)
Zebrane owoce trzeba przebrać i umyć. Odrzuć wszystkie sztuki, które są zepsute czy robaczywe. Usuń gałązki i listki. Od wszystkich owoców odetnij resztkę kwiatu (ciemna końcówka). Dokładnie wypłucz owoce. Możesz to wygodnie zrobić przy użyciu pojemnika fermentacyjnego lub pojemnego plastikowego wiadra.
Kolejny krok to wrzucenie owoców do balonu. Pamiętaj, że naczynie trzeba wcześniej dokładnie umyć i odkazić. Jeśli nie wiesz jak to zrobić, sprawdź w naszym filmie o tym, jak dezynfekować sprzęt do produkcji wina. Owoce najłatwiej umieścić w balonie przy użyciu lejka z szeroką końcówką – dopasowanego do szyjki gąsiora. Dzięki lejkowi możesz po prostu przesypać owoce wprost do naczynia.
Lejek jest przydatny również przy następnej czynności. Mianowicie, owoce w balonie trzeba zalać wrzątkiem. Nalej do balonu 3 litry przegotowanej wody. Lejek z szerokim otworem stabilnie siedzi w balonie, więc możesz śmiało lać, bez obaw o rozlanie.
Podczas gdy zawartość balonu będzie stygnąć, przygotuj syrop cukrowy. 1,5 kg. cukru rozpuść w 3 l. wody. Zrób też matkę drożdżową. Jeśli tak jak my zdecydowałeś się na drożdże aktywne, przygotowanie matki zajmie maksimum pół godziny. Wystarczy dodać drożdże do wody i zamieszać. Dokładniejsze informacje znajdziesz w instrukcji na opakowaniu lub w naszym filmiku na temat tego, jak przygotować drożdże.
Gdy nastaw już ostygł, wsyp do balonu 5 g. pożywki oraz 10 g. kwasku cytrynowego. Kwasek jest potrzebny, bo owoce w tym wypadku mają go zbyt mało. Następnie dodaj przygotowane drożdże i syrop cukrowy. Ten ostatni również powinien być ostudzony przed dolaniem. Może być letni lub ciepły, ale nie gorący.
Całość zatkaj korkiem z rurką fermentacyjną. Do wylotu rurki polecamy włożyć trochę waty, która zatrzyma muszki owocowe zwabione dwutlenkiem węgla. Teraz pozostaje czekać aż fermentacja ruszy. Po tygodniu będziemy dodawać pozostałą część cukru. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, zapraszamy do kolejnego odcinka na temat produkcji wina z dzikiej róży.
Dodanie syropu cukrowego
Poprzednim razem dodawałeś syrop cukrowy z 1,5 kg cukru. Mniej więcej po tygodniu dodaj kolejne 1 kg. Jeśli masz większy balon, po prostu rozpuść cukier w 1 litrze wody. Jeśli tak jak i my, masz mało miejsca w balonie, możesz ściągnąć 1 litr nastawu i w nim rozpuścić cukier. Płyn zlewaj za pomocą zwykłego wężyka – dokładnie tak samo jak podczas obciągu wina znad osadu. Kiedy już to zrobisz, rozpuść w nastawie cukier i przelej otrzymany syrop do balona, pomagając sobie szerokim lejkiem. Na koniec zamknij balon korkiem z rurką fermentacyjną i odstaw do dalszej pracy drożdży.
Usuwanie owoców dzikiej róży z nastawu
Po ok. 1 miesiącu możesz już usunąć owoce z balona. Jak to zrobić? Polecamy bardzo prostą i wygodną metodę z użyciem worka filtracyjnego na metalowym stelażu. Nałóż stelaż z workiem na obrzeże pojemnika fermentacyjnego i przelewaj przez niego nastaw. Wszystkie owoce osiądą na gęstej siatce sitka, a do pojemnika trafi już odfiltrowany, czysty płyn. Teraz możesz przelać nastaw z powrotem do balona. Na koniec zatkaj balon korkiem z rurką fermentacyjną i odstaw trunek do klarowania.
Jak smakuje wino z dzikiej róży?
Warto próbować swoje winko przy okazji kolejnych etapów produkcji. Dzięki temu masz kontrolę nad swoim trunkiem i w razie potrzeby możesz zainterweniować, by poprawić efekt. Tak też zrobiliśmy. Nasze wino ma piękny, czerwono-pomarańczowy kolor i jest całkowicie mętne. A jak ze smakiem? Cóż, jest dość wytrawny i jeśli chcielibyśmy by takie pozostało, nie zrobilibyśmy nic poza uzupełnieniem balona wodą. My natomiast preferujemy słodsze wino, dlatego teraz dosłodzimy go syropem cukrowym z 0,5 kg cukru rozpuszczonym w 0,5 l wody.
Co dalej? Zlewanie wina
Kolejnym etapem produkcji będzie oczywiście zlewanie wina znad osadu. Należy to zrobić gdy fermentacja będzie w zaniku, a na dnie balona skumuluje się widoczny osad z drożdży i resztek owoców. Obciąg trzeba powtarzać, dopóki płyn nie będzie całkowicie klarowny. W międzyczasie można też dosłodzić wino, aby nie było zbyt wytrawne.
Czy warto nastawiać wino z dzikiej róży?
W ubiegłym roku nastawialiśmy takie winko i efekt możesz zobaczyć na filmie. Trunek ma intensywnie herbaciany kolor, jest ładnie klarowne i wygląda bardzo apetycznie. Ma przyjemny smak, ale nie wierz nam na słowo i przekonaj się o tym, nastawiając własne domowe winko z dzikiem róży.
Zachęcamy też do subskrybowania naszego kanału w serwisie YouTube. Dając nam suba masz pewność, że nie przegapisz żadnego filmiku.