Malinowynos.pl
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Wino z Mniszka Lekarskiego (Mlecza) cz.1

blog MalinowyNos

Mniszek lekarski, szerzej znany jako pospolity mlecz, to doskonały składnik na wino. Wszędzie jest go pod dostatkiem, więc dlaczego nie wykorzystać go do przyrządzenia domowego trunku? Niskie koszty produkcji i ciekawy smak, to wystarczające powody do wybrania się na pobliską łąkę. Nie zwlekaj z tym, bo mlecze szybko zamienią się w dmuchawce, z których ciężko wyprodukować jakikolwiek napitek.

 

Do 10 litrów wina z mniszka lekarskiego potrzebujesz:

 

Sprzęt do produkcji wina:

 

Przygotowanie kwiatów mniszka lekarskiego na wino

Mlecze zbieraj na polanie usytuowanej daleko od drogi. Dzięki temu surowiec będzie wolny od zanieczyszczeń unoszących się ze spalin samochodowych. Na zbiory wybierz się w ciepły dzień, najlepiej z samego rana.  Do wina potrzebujesz samych płatków, więc od razu zbieraj jedynie główki mleczy (ok. 10 l lub więcej), bez zielonych łodyg. Podczas zbierania zauważysz, że na mleczach jest sporo korzystnego dla wina pyłku kwiatowego (uwaga na żółte ręce!), dlatego nie myj kwiatów, żeby go nie stracić.

Kiedy zbierzesz już potrzebną ilość główek mniszka, rozłóż je na gazetach, aby pozbyć się insektów na nich bytujących. Następnie musisz usunąć z kwiatów zielone końcówki. Do wina potrzebujesz jedynie cienkich, delikatnych płatków, które możesz odciąć nożyczkami lub odrywać palcami. Pewnie gdyby nie ta żmudna czynność, zrobilibyśmy znacznie więcej wina z mniszka. Poza tym skubanie płatków pozbawia nas około połowy surowca – z 10 litrów główek zostało 5 litrów płatków, które wykorzystamy do sporządzenia 10 litrów trunku. Oczywiście z tej ilości składników możesz zrobić więcej wina, ale wtedy smak może wyjść trochę zbyt płaski i mało intensywny.  Na początku musisz jednak zrobić wywar z tychże płatków. Zalej je więc 5 litrami wrzątku, możesz dodać też pokrojoną na cząstki, nieobraną pomarańczę lub cytrynę. Wywar powinien naciągać przez ok. jedną dobę (maksymalnie 48 h) w chłodnym miejscu.   

 

Przygotowanie nastawu do fermentacji

Po 24 godzinach musisz odfiltrować wywar z mlecza. Do balona wlejesz sam płyn pozbawiony płatków. Aby takowy otrzymać, przelej płyn do drugiego garnka przez worek filtracyjny. Teraz wsyp do płynu kwasek cytrynowy i zajmij się przygotowaniem syropu cukrowego. W tym celu rozpuść 2 kg cukru w 3 litrach wody, a potem przelej otrzymany płyn do balona z wywarem. Na koniec wsyp matkę drożdżową (my użyliśmy ok. 1/3 saszetki Aromatic Wine Complex, mieszanki niewymagającej uwodnienia). Po kilku dniach, kiedy wino zacznie pracować, możesz dopełnić balon, choć sami tego nie robiliśmy. Zalecamy też etykietowanie nastawu, czyli umieszczenie na nim informacji o dacie, rodzaju wina i ilości użytych składników. Dzięki temu masz stałą kontrolę nad swoją produkcją i unikniesz pomyłek przy większej ilości balonów.

Jeśli brakuje Ci sprzętu do produkcji wina, piwa, destylatów lub innych domowych trunków, skorzystaj z oferty naszego sklepu internetowego Malinowy Nos.

Do zobaczenia podczas naszych następnych wideo-poradników na temat wytwórstwa domowych alkoholi! Aby nie przegapić żadnego odcinka, polub nasz kanał YouTube i fanpage na Facebooku!

[product category_id="37" slider="true"]

Komentarze do wpisu (0)

Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium