Link do filmu - https://www.youtube.com/watch?v=iTaczLHJpoQ
Jak zrobić cukrówkę 100L z 25kg cukru? Przepis i test drożdży Alcotec Mega Pack 100L
Witamy w kolejnej odsłonie naszego wideo-poradnika z przepisami na domowe trunki. Przygotowaliśmy dla Ciebie kolejny test drożdży gorzelniczych, tym razem z wykorzystaniem Alcotec Mega Pack do 100-litrowych nastawów zawierających 25 kg cukru. Poprzednio sprawdzaliśmy pracę drożdży Alcotec 24 Classic, teraz przedstawimy Ci rezultaty fermentacji z udziałem drożdży przeznaczonych do dużych nastawów i pracujących w czasie około 7 dni przy zachowaniu optymalnych warunków termicznych. W tym odcinku testowaliśmy również dwuskładnikowy preparat klarujący Alcotec Mega Klar na 100 l.
Składniki na nastaw cukrowy 100 l:
- 25 kg cukru lub 28 kg glukozy,
- woda do dopełnienia nastawu,
- drożdże Alcotec Mega Pack 100 l.
Sprzęt do produkcji cukrówki:
- odpowiednio duży pojemnik fermentacyjny, np. beczka,
- mieszadło,
- cukromierz,
- duży garnek,
- ew. taboret gazowy.
Przygotowanie nastawu cukrowego
Najpierw podgrzaliśmy ok. 40 l wody używając do tego odpowiednio dużego garnka i taboretu gazowego. Wykorzystując mniejszy garnek i długie mieszadło, rozpuściliśmy część cukru w połowie wody i wlaliśmy roztwór do beczki przeznaczonej na fermentację. Tak samo postąpiliśmy z resztą cukru, a następnie dopełniliśmy fermentator do 100 l. Kolejnym krokiem było wsypanie zawartości paczki z drożdżami Alcotec Mega Pack i staranne wymieszanie całości. Na koniec przykryliśmy beczkę, nie dociskając wieka z uwagi na dwutlenek węgla towarzyszący procesowi powstawania alkoholu. Planując nastaw bardzo ważne jest wybranie odpowiedniego miejsca do przeprowadzenia fermentacji. Pamiętaj, że temperatura otoczenia powinna wynosić ok. 20-30°C, w pomieszczeniu nie może być ani zbyt zimno, ani za gorąco. W niższej temperaturze drożdże wolniej pracują, dlatego zimą najlepiej przeprowadzić fermentację w ogrzewanym wnętrzu. Z drugiej strony jednak, nie wolno doprowadzić do przegrzania nastawu, gdyż wysoka temperatura może spowodować obumarcie drożdży.
Fermentacja z udziałem drożdży Alcotec Mega Pack i klarowanie cukrówki
Od momentu nastawienia obserwowaliśmy przebieg fermentacji, regularnie sprawdzając gęstość roztworu za pomocą cukromierza. Po 72 godzinach nastaw nadal pracował, jednak przyrząd wskazał pełne odfermentowanie, co oznacza, że w ciągu zaledwie 3 dni drożdże zdążyły przerobić całą partię cukru. Po 6 dniach nastaw przestał wydzielać dwutlenek węgla i fermentacja ustała całkowicie. Mogliśmy zatem przystąpić do dalszego etapu, czyli klarowania cukrówki.
Dla domowych gorzelników liczy się czas, dlatego zamiast czekać 2-3 tygodnie aż mętny nastaw zyska przejrzystą konsystencję, skorzystaliśmy z dwuskładnikowego preparatu klarującego Alcotec Mega Klar na 100l. Środek ten składa się z 2 saszetek oznaczonych literami A i B, których należy kolejno użyć w odstępie dwóch godzin. Przed przystąpieniem do klarowania zalecamy zlanie nastawu znad osadu, sami niestety musieliśmy z tego zrezygnować z powodu braku drugiego odpowiednio dużego pojemnika. Dodaliśmy saszetkę A do beczki i starannie wymieszaliśmy nastaw. Dwie godziny później dodaliśmy saszetkę B i po solidnym wymieszaniu odstawiliśmy nastaw na kilka dni do wyklarowania. Po 48 godzinach cukrówka zyskała przejrzystość i po dekantacji z pewnością bardzo szybko osiągnie pełną klarowność.
Test drożdży pokazał, że użyte przez nas drożdże Alcotec Mega Pack spełniają obietnice producenta i z łatwością odfermentują 25 kg cukru w dużym nastawie.
Zapraszamy do obejrzenia następnych odcinków wideo-poradnika o produkcji domowych trunków, w których przedstawimy kolejne drożdże gorzelnicze. Subskrybujcie nasz kanał YouTube, żeby nie przegapić żadnego odcinka! Zapraszamy też na fanpage Malinowy Nos na Facebooku.