Link do filmu - https://www.youtube.com/watch?v=M7_YY616X48
Każdy kto ma słabość do masła orzechowego i karmelu powinien spróbować poniższego przepisu :). Jest to prosta receptura na likier, który bez problemu wykonacie o każdej porze roku - teraz wyjątkowo do tego zachęcamy szczególnie z uwagi na zbliżający się okres przedświąteczny. Rozgrzewający likier będzie sprwdzał się idealnie w nadchodzace zimowe wieczory.
Składniki:
◾ 2-3 puszki masy kajmakowej Gostyń
◾ 500 ml śmietanki kremówki 30%
◾ 350 ml mleka 3,2%
◾ Czekolada karmelowa
◾ 1 l czystej wódki lub destylatu + ewentualny spirytus
◾ Sól morska gruboziarnista
Przygotowanie likieru:
Proporcje w podanym przepisie są umowne i można dowolnie je modyfikować - najlepiej jest kierować się własnymi preferencjami smakowymi, próbując likier kilkukrotnie podczas przygotowywania.
Rozpoczynamy od przygotowania garnka, do którego przekładamy całą zawartość puszek z masą kajmakową. Następnie łamiemy czekoladę na mniejsze kostki i wrzucamy je do masy. Wstawiamy rondelek na mały ogień i nieustannie mieszając czekamy aż całość się rozpuści a my uzyskamy płynną masę.
Gdy będzie ona już gotowa odstawiamy rondelek z masą do ostygnięcia. Po osiągnięciu temperatury pokojowej zaczynamy dolewać alkohol, zwracając uwagę aby robić to małymi partiami - wspomagając się mikserem na wolnych obrotach. Ważne jest aby na tym etapie dokładnie zmieszać masę kajmakową z alkoholem, dlatego "ręczne mieszanie" może okazać się niewystarczające. Sól rozbijamy za pomocą moździerza i dodajemy ją do powstałej masy. Próbujemy likier i według własnego uznania możemy modyfikować smak poprzez dosolenie, dodanie dodatkowej porcji rozpuszczonej masy kajmakowej lub dolanie kolejnej porcji alkoholu. Opcjonalnie jeśli zależy nam na jeszcze bardziej karmelowym smaku możemy posiłkować się zaprawką o smaku karmelowym - doda ona naszemu wyrobowi dodatkowego smaku oraz pogłębi jego kolor.
Gdy uznamy, że smak powstałego trunku jest dla nas odpowiedni przelewamy go do butelek i zakręcamy. Likier może się rozwarstwiać (jest to zupełnie naturalne zjawisko) dlatego przed odkręceniem butelek należy nimi wstrząsnąć.
➡️ nasze butelki na wino: https://malinowynos.pl/butelki-szklane
➡️ nasze korki: https://malinowynos.pl/korki-do-butelek
➡️ etykietki: https://malinowynos.pl/etykiety
Mogą Wam się przydać:
Wiadra fermentacyjne: https://malinowynos.pl/wiadra-fermentacyjne
Balony na wino: https://malinowynos.pl/balony
Worki Filtracyjne: https://malinowynos.pl/akcesoria-do-zlewania
➡️ Koniecznie zobacz naszą wyprzedaż: https://malinowynos.pl/pl/promotions
oraz nowości: https://malinowynos.pl/pl/new
➡️ Jeśli szukasz porad, odpowiedzi na pytania lub interesują Cię przepisy na domowe wina i nalewki musisz zobaczyć:
Naszą grupę na fb: https://www.facebook.com/groups/316379812207734/
Fanpage: https://www.facebook.com/malinowynospl/
Instagram: https://www.instagram.com/malinowynospl/
Butelki szklane: https://malinowynos.pl/butelki-szklane
Beczki szklane: https://malinowynos.pl/beczki-szklane
Akcesoria winiarskie: https://malinowynos.pl/fermentory-plastikowe
Akcesoria do zlewania: https://malinowynos.pl/akcesoria-do-zlewania