Link do filmu na YT - https://www.youtube.com/watch?v=Soygu994gb8
Cześć! Witamy Cię w świątecznej odsłonie naszego wideo poradnika. W tym szczególnym odcinku proponujemy Ci przyrządzenie kremowego, pysznego likieru piernikowego. Zaskocz swoją rodzinę i przyjaciół domowym trunkiem o prawdziwie świątecznym charakterze!
Jesli chcesz sprawdzić więcej ciekawych przepisów, sprawdź nasze pozostały filmy na temat produkcji wina.
Składniki na świąteczny likier piernikowy:
- 300 ml rumu (my użyliśmy 80% rumu brązowego i rumu białego), ew. wódki
- 3 łyżki dowolnego kremu czekoladowo-orzechowego
- cukier puder
- 400 ml śmietany kremówki 30 lub 36%
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
Sprzęt do produkcji likieru z piernika:
- mikser, ew. trzepaczka do jajek,
- pojemnik,
- lejek,
- sitko i/lub gaza,
- butelki.
Szybki przepis na świąteczny likier piernikowy
Do pojemnika, w którym będziesz miksować składniki, dodaj 3 łyżki kremu. Teraz przygotuj alkohol. Jeśli tak jak my, używasz dwóch rodzajów rumu (polecamy!), wymieszaj 150 ml białego i 150 ml rumu brązowego. Jeśli wykorzystujesz wódkę, od razu odmierz 300 ml. Następnie wlej alkohol do kremu i zmiksuj oba składniki. W kolejnym kroku dolewaj powoli 400 ml śmietanki, cały czas miksując. Na koniec dodaj do masy ok. 100 g cukru pudru i ok. 3 łyżeczek przyprawy do piernika, a całość solidnie zmiksuj. Teraz przygotuj czyste buteleczki do likieru. Wlewaj do nich gotowy trunek, używając lejka i sitka lub gazy, by odfiltrować resztki przypraw.
Świąteczny piernikowy likier odstaw na dobę, po czym spożywaj w towarzystwie rodziny i przyjaciół.
Pamiętaj o śledzeniu naszego profilu na facebook’u i oferty w sklepie internetowym Malinowy Nos.
Do zobaczenia w kolejnych odcinkach! Aby nie przegapić żadnego filmiku, subskrybuj nasz kanał na YouTube!