Link do filmu z przepisem: https://www.youtube.com/watch?v=qS1oY7FhH1M
Jak przygotować nalewkę z pigwy?
Cześć! W tym odcinku wideo-poradnika dowiesz się, jak przygotować nalewkę pigwową. Jako surowca użyliśmy owoców z własnego ogrodu. Niestety, tym roku nie zebraliśmy ich zbyt wiele ze względu na wiosenne przymrozki, które zniszczyły część kwiatów. Wiele osób myli pigwowce z pigwami, dlatego na filmie pokazaliśmy czym różnią się te dwa rodzaje owoców. Jak łatwo zauważyć, owoce pigwowca przybierają niewielkie rozmiary i są znacznie mniejsze od pigwy. Co ważne, mają też intensywniejszy smak, dlatego naszym zdaniem są lepszym składnikiem na nalewkę. Mimo to, w przepisie wymieszaliśmy pigwowca z pigwą, dzięki czemu trunek wyjdzie ciekawszy i bardziej różnorodny.
Składniki na nalewkę pigwówkę:
- 2,5 kg owoców pigwy
- 0,5 kg owoców pigwowca japońskiego
- 2 kg cukru
Sprzęt do wykonania nalewki:
- duży słój ok. 5 l
- lejek z sitkiem
- nóż/tarka/szatkownica do warzyw
- butelki
- ew. worek filtracyjny, tetra, gaza
Przygotowanie owoców do nalewki trochę potrwa i żeby uprzyjemnić sobie tę żmudną czynność, skosztowaliśmy wina ze swoich zbiorów. Na filmie masz okazję zobaczyć, jak wygląda nasze roczne wino akacjowe, które przygotowaliśmy w odcinku: Przepis na wino z kwiatów akacji. Trunek uzyskał przejrzysty, bladożółty kolor oraz przyjemny kwiatowy bukiet, dzięki czemu znakomicie przydał się podczas czasochłonnej obróbki pigwy.
Jak uzyskać sok z pigwy na nalewkę
Starannie umyte owoce ostrożnie pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Nie musisz ich obierać, gdyż skórka z pewnością nie zepsuje smaku nalewki. Następnie rozdrobnij owoce, krojąc je na plasterki lub w kostkę. Możesz użyć noża, tarki lub szatkownicy. My skorzystaliśmy ze zdobyczy techniki i wybraliśmy szatkownicę elektryczną, dzięki której szybko przerobiliśmy owoce na niewielkie wiórki. Im mniejsze cząstki, tym łatwiej pigwa puści sok, dlatego warto przyłożyć się do rozdrabniania.
Wprawdzie nie możesz tego zobaczyć, ale nasze poszatkowane owoce wspaniale pachną i z pewnością dadzą nam rewelacyjną nalewkę.
Tak przygotowane owoce wsypuj partiami do słoja, przesypując je cukrem i lekko ugniatając. Cukier powinien w całości przykrywać wiórki pigwy i pigwowca, co zapobiegnie rozwojowi pleśni. Na koniec zakręć słój i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 tydzień. Co jakiś czas warto potrząsać naczyniem, aby owoce szybciej puściły cukier, a cukier dokładnie się rozpuścił.
Zlewanie i łączenie soku z alkoholem
Po tygodniu możesz oddzielić owoce od płynu pomagając sobie dużym sitkiem. Postaraj się dokładnie odcisnąć wiórki, aby pozyskać jak najwięcej soku. Możesz to zrobić za pomocą prasy do owoców, worka do filtracji moszczu, pieluchy, gazy lub innych sprawdzonych metod. Jeśli chcesz przy okazji uzyskać bardziej rozcieńczoną nalewkę, przelej owoce 0,5-1l ciepłej wody, by w ten sposób wypłukać resztki cukru i soku. Oczywiście w żadnym wypadku nie wyrzucaj słodkich wiórek, gdyż to świetny składnik do ciast, konfitur, dżemów i innych smakołyków. My przelaliśmy owoce wodą i odcisnęliśmy je używając siły własnych rąk. Sucha pulpa powędrowała do kuchni, a ok. 3 litrów soku wlaliśmy do dużego słoja.
Teraz możesz wlać alkohol – spirytus, destylat lub wódkę w wybranych przez siebie proporcjach. My dodaliśmy 1 l spirytusu, co stanowi 1/4 objętości, uzyskamy zatem łagodną nalewkę o mocy ok. 25%.
Butelkowanie nalewki pigwówki
Po wymieszaniu soku z alkoholem przelej nalewkę przez lejek z sitkiem, co pomoże Ci pozbyć się resztek owoców. Jeśli chcesz uzyskać bardziej przejrzysty płyn, możesz zastosować odpowiednio gęste filtry albo odstawić nalewkę do samoczynnego wyklarowania i dopiero po dłuższym czasie butelkować trunek. Nam nie przeszkadza drobny osad w butelkach, uważamy to za naturalny urok domowych nalewek, dlatego od razu przystąpiliśmy do rozlewu. Zresztą, pigwówka jest tak smaczna, że z pewnością nie postoi długo i nie chcemy zawracać sobie głowy klarowaniem.
Gotową nalewkę rozlej do butelek i odstaw do przegryzienia. Oczywiście im dłużej nalewka będzie oczekiwać na konsumpcję, tym lepiej, jednak świetny smak pigwówki nie sprzyja długotrwałemu dojrzewaniu.
Naszą nalewkę z owoców pigwy i pigwowca rozlaliśmy do kilku ciekawych pojemników o różnych gabarytach i kształtach. Taki trunek wymaga ładnego opakowania, dlatego wybraliśmy m.in. butelkę Wieża, karafki ze szklanym korkiem i masywną butelkę o pękatym kształcie. Szkło, które masz okazję zobaczyć na filmiku, znajdziesz w naszym sklepie Malinowy Nos.
Aby nie przegapić kolejnych przepisów na pyszne domowe nalewki zachęcamy do subskrybowania kanału Malinowy Nos na YouTube. Zapraszamy też do lektury naszych artykułów dla twórców domowych alkoholi. Do zobaczenia!