Jak zrobić nalewkę smorodinówkę?
Czarna porzeczka słynie ze swych dobroczynnych właściwości. Już 100 g tych niepozornych owoców pokrywa niemal 260% dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Porzeczki to także źródło antocyjanów o właściwościach antybakteryjnych, rutyny wspomagającej wchłanianie witaminy C i uszczelniającej naczynia krwionośne oraz kwercetyny o działaniu moczopędnym i antyalergicznym. To właśnie dzięki swojemu leczniczemu zastosowaniu, czarna porzeczka stała się głównym bohaterem tej nalewki. Smorodinówka wywodzi się bowiem z Kresów Wchodnich, gdzie ze smacznym skutkiem utrwalano korzystne właściwości porzeczek za pomocą alkoholu. Niemniej, warto zrobić tę nalewkę nie tylko ze względu na wartości odżywcze, ale i wyrazisty, orzeźwiający smak.
Nalewka porzeczkowa – przepis podstawowy:
- 1 kg czarnej porzeczki,
- 1 l spirytusu 70 %,
- 500 g cukru.
Owoce czarnej porzeczki pozbawiamy ogonków i szypułek. Następnie wrzucamy je do słoja, zalewamy alkoholem i odstawiamy na miesiąc do ciepłego pomieszczenia.
Zlewamy nalew, a porzeczki zasypujemy cukrem. Odstawiamy owoce na ok. 1 tydzień, aż do uzyskania syropu. Od czasu do czasu mieszamy słojem, żeby cukier szybciej się rozpuścił.
Odsączamy syrop i łączymy z nalewem. Mieszamy, filtrujemy i rozlewamy nalewkę do butelek. Smorodinówkę warto spożywać po półrocznym leżakowaniu. Smakuje jeszcze lepiej, jeśli wymieszamy ją z listkówką na liściach czarnej porzeczki.
Smorodinówka z przyprawami i miodem:
- 1 kg czarnej porzeczki,
- 0,5 l spirytusu,
- 0,5 l wódki,
- 250 g cukru,
- łyżka miodu, najlepiej wielokwiatowego,
- przyprawy: laska wanilii, 1 cm kory cynamonu, 2-3 goździki.
Z umytych, wysuszonych owoców usuwamy szypułki i ogonki. Wrzucamy porzeczkę do słoja, lekko rozgniatamy. Dorzucamy przyprawy, zalewamy całość wódką i spirytusem. Zakręcony słój odstawiamy do ciepłego, nasłonecznionego pomieszczenia. Maceracja powinna trwać 2 miesiące, w tym czasie co 3 dni potrząsamy słojem dla lepszej ekstrakcji składników.
Po dwóch miesiącach zlewamy nalew, a do owoców dodajemy cukier i miód. Odstawiamy na tydzień, regularnie potrząsając słojem, by cukier lepiej się rozpuścił.
Otrzymany syrop zlewamy i łączymy z nalewem. Całość filtrujemy i butelkujemy. Nalewka powinna dojrzewać pół roku.
Zobacz też smaczny przepis na nalewkę wiśniową i sprawdź nasze filmy poradnikowe dla domowych producentów win. Zapraszamy również do lektury naszego bloga i działu z artykułami!