Malinowynos.pl
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Nalewka truskawkowa - przepis

blog MalinowyNos

Jak zrobić nalewkę truskawkową?

Truskawki to wyjątkowo wdzięczne owoce. Zawierają wiele witaminy C, fosforu, żelaza i flawonoidów o właściwościach przeciwutleniających. Znakomicie nadają się do spożycia na surowo, są też dobrym składnikiem ciast, deserów, napojów i przetworów. Amatorzy trunków chętnie wykorzystują je do produkcji wina oraz nalewek o łagodnym smaku i wspaniałym aromacie.

 

Przepis podstawowy na nalewkę z truskawek:

  • 1 kg truskawek,
  • 0,5 l spirytusu,
  • 0,5 szklanki wody,
  • 250 g cukru,
  • sok z jednej cytryny lub limonki.
 

Owoce myjemy, usuwamy szypułki i osuszamy. Wrzucamy do słoja, przesypując cukrem. Odstawiamy na kilka godzin. W tym czasie potrząsamy słojem, aby truskawki szybciej puściły sok.

Do słoja z truskawkami wlewamy spirytus rozcieńczony wodą. Zakręcamy słój i odstawiamy na 5 tygodni w ciemne i chłodne miejsce.

Po tym czasie zlewamy nalewkę, dodajemy sok z cytryny/limonki. Następnie filtrujemy całość przez gazę lub sączek filtracyjny i rozlewamy do butelek. Odstawiamy nalewkę na kolejne 5 tygodni.

 

Sprawdź również nasz przepis na nalewkę na liściach czarnej porzeczki. Zapraszamy też do naszego działu z artykułami o domowej produkcji alkoholi, gdzie znajdziesz mnóstwo ciekawych przepisów i cennych porad!

 

[product show="new" slider="true"]

Komentarze do wpisu (0)

Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium