Jak zrobić nalewkę truskawkową?
Truskawki to wyjątkowo wdzięczne owoce. Zawierają wiele witaminy C, fosforu, żelaza i flawonoidów o właściwościach przeciwutleniających. Znakomicie nadają się do spożycia na surowo, są też dobrym składnikiem ciast, deserów, napojów i przetworów. Amatorzy trunków chętnie wykorzystują je do produkcji wina oraz nalewek o łagodnym smaku i wspaniałym aromacie.
Przepis podstawowy na nalewkę z truskawek:
- 1 kg truskawek,
- 0,5 l spirytusu,
- 0,5 szklanki wody,
- 250 g cukru,
- sok z jednej cytryny lub limonki.
Owoce myjemy, usuwamy szypułki i osuszamy. Wrzucamy do słoja, przesypując cukrem. Odstawiamy na kilka godzin. W tym czasie potrząsamy słojem, aby truskawki szybciej puściły sok.
Do słoja z truskawkami wlewamy spirytus rozcieńczony wodą. Zakręcamy słój i odstawiamy na 5 tygodni w ciemne i chłodne miejsce.
Po tym czasie zlewamy nalewkę, dodajemy sok z cytryny/limonki. Następnie filtrujemy całość przez gazę lub sączek filtracyjny i rozlewamy do butelek. Odstawiamy nalewkę na kolejne 5 tygodni.
Sprawdź również nasz przepis na nalewkę na liściach czarnej porzeczki. Zapraszamy też do naszego działu z artykułami o domowej produkcji alkoholi, gdzie znajdziesz mnóstwo ciekawych przepisów i cennych porad!