Melisówka i Miętówka — Niezbędne akcesoria i składniki
Do przygotowania nalewki konieczne będą:
- melisa i mięta około 30 gałązek,
- Litr spirytusu lub wódki czystej na każde z ziół,
- cukier biały oraz woda,
- słoiki o pojemności 4-5 litrów,
- sitko,
- butelki szklane do zlania.
Przygotowanie nalewki z zielonych ziół:
Do przygotowania nalewki wybieramy wyłącznie młode zielone liście, dzięki czemu nalewka poza intensywnym aromatem posiadać będzie również wyjątkowy kolor. Po opłukaniu ziół z możliwych zabrudzeń liście zarówno mięty, jak i melisy powinny trafiać do dwóch dużych szklanych słoi. Do nalewek nie polecamy wykorzystywać łodyg z żadnego z ziół.
Tak przygotowane liście znajdujące się w słojach, należy zalać alkoholem, którego moc nie będzie przekraczała 70%. W przypadku kiedy wybiorą Państwo spirytus, należy go rozcieńczyć wodą przed dodaniem do liści.
Litr spirytusu mieszamy z wodą w ilości około 0,5 litra. Tak rozcieńczony alkohol, należy dobrze zamieszać przed zalaniem słoika z melisą. W przypadku mięty ją również należy zalać w drugim słoju, tak przygotowanym alkoholem. Warto zwrócić uwagę na to by liście były przykryte płynem, można je delikatnie ugnieść. Tak zalane zioła należy odstawić do ciepłego i ciemnego pomieszczenia na kilka dni, aby alkohol wyciągnął z liści cały smak i aromat. Po okresie 3-4 dni alkohol należy zlać przy wykorzystaniu gęstego sitka, a pozostałe liście dokładnie odsączyć. Tak powstały alkohol ma około 60 procent. W zależności od tego, czy oczekujemy wysokoprocentowego trunku na zimowe dolegliwości, czy ma być to nalewka o mniejszej mocy, do powinno dodać się rozpuszczony w wodzie cukier. Jego ilość zależna będzie od indywidualnych upodobań, ale nie powinna przekroczyć 0,5 kg.
Alkohol z dodatkiem wody i cukru można odstawić z powrotem do ciemnego i ciepłego pomieszczenia, gdzie uzyska pełną klarowność. Po kilku dniach można przejść do przelewania do ozdobnych butelek na nalewki. Taki alkohol, może doskonale sprawdzić się jako prezent w związku ze swoim unikatowym kolorem i niepowtarzalnym smakiem. Jeśli zdecydujemy się na mocniejszy alkohol, będzie on idealny w ponure zimowe wieczory. Zapraszamy do poznania również innych naszych przepisów!