Malinowynos.pl
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Przepis na cydr hibiskusowy - cydr kwiatowy

blog MalinowyNos

Link do filmu z przepisem: https://www.youtube.com/watch?v=VDfFyAgCebA

 

Serwus!
Hibiskus jest kwiatem niezwykle aromatycznym, świetnie sprawdzającym się przy produkcji nalewek czy win. Dziś postanowoliśmy iść o krok dalej i użyć go do nastawienia cydru, a jako dodatek zastosować wiele aromatycznych przypraw oraz wino z kwiatów z czarnego bzu. 

Cydr hibiskusowy

Składniki:
600g suszone kwiaty hibiskusa
1-2kg cukru
1l miodu
przyprawa do grzańca
kolendra, kurkuma, imbir, kardamon, goździki i cynamon – wedle uznania/po opakowaniu
drożdże i pożywka do cydru
opcjonalnie: wino z kwiatów czarnego bzu (5 litrów) lub syrop z kwiatów z czarnego bzu

Standardowo rozpoczynamy od przegotowania 5-10l wody w garnku, następnie wsypujemy do niej kwiaty hibiskusa i pozwalamy im parzyć się przez kilka minut. Przelewamy zawartość garnka przez sitko prosto do balonu/wiadra fermentacyjnego tak aby w naczyniu, w którym będziemy nastawiać nasz cydr znalazł się już sam napar z hibiskusa bez jego kwiatów. Następnie dodajemy cukier oraz wsypujemy po kolei przyprawy dokładnie mieszając.
Odstawiamy nastaw do wystygnięcia, a gdy osiągnie on już temperaturę pokojową wlewamy do niego powoli miód (nieustannie mieszając) oraz drożdże i pożywkę winiarską. Na koniec wszystko raz jeszcze mieszamy, zamykamy szczelnie pokrywą lub korkiem z rurką i odstawiamy do fermentacji.
Po upływie około dwóch tygodni dodajemy do nastawu wino z kwiatów z czarnego bzu i całość odstawiamy na kolejny tydzień. Po tym czasie zlewamy cydr znad osadu równocześnie filtrując go za pomocą sitka aby pozbyć się resztek przypraw. Czysty trunek dosładzamy do refermentacji i butelkujemy – w naszym przepisie używaliśmy ok. 3g cukru na 500ml butelkę trunku. Jeśli chcielibyśmy dosłodzić nasz cydr w smaku, należy użyć cukru, który nie wznowi fermentacji – najlepiej sprawdzi się do tego ksylitol.

Dokładny progres prac przy nastawianiu cydru możecie obejrzeć na poniższym filmie.

➡️ Jeśli szukasz porad, odpowiedzi na pytania lub interesują Cie przepisy na domowe wina i nalewki musisz zobaczyć:
Naszą grupę na fb: https://www.facebook.com/groups/316379812207734/
fanpage: https://www.facebook.com/malinowynospl/
instagram: https://www.instagram.com/malinowynospl/

[product show="main" slider="true"]

Komentarze do wpisu (0)

Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium