Link do filmu -https://www.youtube.com/watch?v=zTM99vqXnVk
Początek jesieni to idealny czas aby pomyśleć o produkcji domowej roboty cydru - w naszym ostatnim odcinku w tym temacie zajmowaliśmy się cydrem jabłkowym z wyciskanego samodzielnie soku (https://www.malinowynos.pl/article/detail/300/przepis-na-cydr-jablkowy).
Poniżej przepis pokrewny jednak z wykorzystaniem kompletnie innego owoca, a mianowicie - pigwy. Zanim jednak przejdziemy do receptury, postanowiliśmy pochylić się nad kwestią rozróżniania pigwy oraz pigwowca japońskiego, ponieważ zauważyliśmy że wciąż niektórzy mają z tym problem lub myślą, że jest to ten sam owoc.
Czym różni się pigwa od pigwowca?
Podstawową różnicą między pigwą a pigwowcem japońskim jest wielkość owoców oraz wygląd krzaka na jakim występują. Owoce pigwy są duże, wielości jabłek i rosną na małych drzewkach natomiast pigwowiec japoński charakteryzuje się dużo mniejszymi owocami występującymi na niskim krzaku, bardzo blisko ziemi.
Składniki:
10 kg przerobionej pigwy
2kg cukru
drożdże do cydru
pożywka do cydru
10l wody
cukier
ksylitol
Pigwę myjemy, pozbywamy ją liści oraz szypułek, a następnie kroimy owoce na mniejsze części np. ćwiartki. Przy pomocy szatkownicy rozdrabniamy owoce po czym umieszczamy je w wiadrze fermentacyjnym. Rozpuszczamy cukier w przegotowanej wodzie następnie dodajemy drożdzę i pożywkę, po czym mieszamy całość razem z owocami. Wiadro fermentacyjne zamykamy szczelnie pokrywą z rurką i odstawiamy je w do fermentacji, mieszając od czasu do czasu. Po upływie około 2 tygodni odciskamy owoce z nastawu, następnie pozostawiamy sam cydr (bez miazgi owocowej) w wiadrze fermentacyjnym na kolejne kilka dni aby miał on szansę się wyklarować. Po tym czasie cydr należy zlać znad zebranego na dnie osadu i można przystąpić do butelkowania. Tuż przed umieszczeniem cydru w butelkach dodajemy do niego 15g ksylitolu w przeliczeniu na każdą 500ml butelkę w celu dosłodzenia go oraz 4g cukru zwykłego na 500 ml butelkę do refermentacji (nagazowania). Zabutelkowany cydr przechowujemy w chłodnym miejscu. Serwus!
➡️ nasze butelki na wino: https://malinowynos.pl/butelki-szklane
➡️ nasze korki: https://malinowynos.pl/korki-do-butelek
➡️ etykietki: https://malinowynos.pl/etykiety
Mogą Wam się przydać:
Wiadra fermentacyjne: https://malinowynos.pl/wiadra-fermentacyjne
Balony na wino: https://malinowynos.pl/balony
Worki Filtracyjne: https://malinowynos.pl/akcesoria-do-zlewania
➡️ Koniecznie zobacz naszą wyprzedaż: https://malinowynos.pl/pl/promotions
oraz nowości: https://malinowynos.pl/pl/new
➡️ Jeśli szukasz porad, odpowiedzi na pytania lub interesują Cię przepisy na domowe wina i nalewki musisz zobaczyć:
Naszą grupę na fb: https://www.facebook.com/groups/316379812207734/
Fanpage: https://www.facebook.com/malinowynospl/
Instagram: https://www.instagram.com/malinowynospl/
Butelki szklane: https://malinowynos.pl/butelki-szklane
Beczki szklane: https://malinowynos.pl/beczki-szklane
Akcesoria winiarskie: https://malinowynos.pl/fermentory-plastikowe
Akcesoria do zlewania: https://malinowynos.pl/akcesoria-do-zlewania