Link do filmu - https://www.youtube.com/watch?v=LQt_vd4klC0
Ajerkoniak ( likier jajeczny ) ok 25%
Składniki:
- 6-8 zółtek - puszka mleka zagęszczonego niesłodzonego 500g
- szklanka cukru pudru (ok.150g)
- Cukier Wanilinowy 15 g
- Spirytus 200-250 ml
- woda ok 100 ml
Do naczynia w którym będziemy miksować wlewamy żółtka, cukier puder i cukier waniliowy. Całość miksujemy mikserem. Do przygotowanej masy jajecznej dolewamy mleczko zagęszczone dalej miksując. Następnie powoli dolewamy spirytus nie przerywając pracy mikserem. Warto na sam koniec dolać jeszcze 100-200 ml wody aby nasz ajerkoniak nie był za gęsty. Gdy już całość jest dobrze zmieszana, zlewamy ajerkoniak do wcześniej przygotowanych butelek i na dobę wkładamy do lodówki. Smacznego!