Link do filmu - https://www.youtube.com/watch?v=fa8i4ijlOSc
Jak zrobić likier z kawy?
Cześć! Kilka dni temu wykorzystaliśmy kawę do nastawienia winka, które teraz spokojnie pracuje. Ten film również jest poświęcony kawie, choć w zupełnie innym wydaniu. Pokażemy Wam, jak przyrządzić świetny trunek na zimowe wieczory, czyli likier kawowy. Posiłkujemy się przepisem z książki Eleonory Trojan „Wino, piwo, wódka oraz inne wyborne specjały”. Likier jest naprawdę godny polecenia – ma lekki, bardzo przyjemny smak i jest duży lepszy od tego dostępnego w sklepach.
Zobacz również nasz pyszny przepis na wino z kawy. To oryginalny trunek, który warto spróbować choć raz!
Składniki na 4 litry likieru kawowego:
- 1 l spirytusu lub mocnego destylatu,
- 250 ml ciemnego rumu o dowolnej zawartości alkoholu,
- 250 g kawy mielonej,
- 1,5 kg cukru,
- ew. laska wanilii.
Sprzęt do produkcji likieru:
- 2 garnki,
- sitko,
- lejek do butelek,
- butelki.
Przygotowanie likieru kawowego:
Zaczynamy od zaparzenia kawy. W tym celu wlewamy do garnka 2 litry wrzątku i wsypujemy 250 g mielonej kawy. Przykrywamy garnek i odstawiamy na kilka godzin, by fusy opadły na dno, a wywar ostygł.
Po kilku godzinach przecedzamy kawę, używając do tego bardzo gęstego sitka lub zwykłego sitka wyłożonego kawałkiem gazy. Znów odstawiamy napar na kilka godzin. W międzyczasie pozbywamy się fusów i myjemy sprzęt, którego użyliśmy.
Wsypujemy 2.5 kg cukru do naparu z kawy, dodajemy laskę wanilii i podgrzewamy całość. W trakcie gotowania zbieramy łyżką powstające na powierzchni szumowiny. Po zagotowaniu odstawiamy słodką kawę na kolejne kilka godzin.
Gdy napar przestygnie, przelewamy go do większego garnka używając sitka w celu pozbycia się pozostałości po ziarenkach wanilii. Do przecedzonego płynu wlewamy 250 ml rumu i 1 litr spirytusu. Mieszamy całość i próbujemy smak naszego likieru. W zależności od naszych preferencji, możemy teraz trunek dosłodzić lub dolać wody by złagodzić jego intensywność.
Z proporcji podanych w tym przepisie uzyskamy trunek o mocy ok. 28%. Jeśli użyjemy słabszego rumu (my daliśmy 80-procentowy), likier będzie jedynie o kilka procent słabszy.
Na koniec przelewamy alkohol do efektownych buteleczek i odstawiamy, aby składniki się przegryzły. W książce zalecany czas to pół roku, choć wątpimy, by likier tak długo czekał na degustację.
Zachęcamy do komentowania naszych filmików i zamieszczania własnych propozycji na domowe trunki. Zapraszamy też do zakupów w naszym sklepie ze sprzętem dla producentów domowych trunków. Ponadto otwieramy kolejne sklepy stacjonarne Malinowy Nos. Mapę punktów znajdziecie na stronie głównej. Wpadnijcie, gdy tylko potrzebujecie sprzętu lub porady! Do zobaczenia!