https://www.youtube.com/watch?v=fa8i4ijlOSc

" />
Malinowynos.pl
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Przepis na likier kawowy

blog MalinowyNos

Link do filmu - https://www.youtube.com/watch?v=fa8i4ijlOSc

 

Jak zrobić likier z kawy?

Cześć! Kilka dni temu wykorzystaliśmy kawę do nastawienia winka, które teraz spokojnie pracuje. Ten film również jest poświęcony kawie, choć w zupełnie innym wydaniu. Pokażemy Wam, jak przyrządzić świetny trunek na zimowe wieczory, czyli likier kawowy. Posiłkujemy się przepisem z książki Eleonory Trojan „Wino, piwo, wódka oraz inne wyborne specjały”. Likier jest naprawdę godny polecenia – ma lekki, bardzo przyjemny smak i jest duży lepszy od tego dostępnego w sklepach.

 

Zobacz również nasz pyszny przepis na wino z kawy. To oryginalny trunek, który warto spróbować choć raz!

 

Składniki na 4 litry likieru kawowego:

  • 1 l spirytusu lub mocnego destylatu,
  • 250 ml ciemnego rumu o dowolnej zawartości alkoholu,
  • 250 g kawy mielonej,
  • 1,5 kg cukru,
  • ew. laska wanilii.

 

Sprzęt do produkcji likieru:

  • 2 garnki,
  • sitko,
  • lejek do butelek,
  • butelki.

 

Przygotowanie likieru kawowego:

Zaczynamy od zaparzenia kawy. W tym celu wlewamy do garnka 2 litry wrzątku i wsypujemy 250 g mielonej kawy. Przykrywamy garnek i odstawiamy na kilka godzin, by fusy opadły na dno, a wywar ostygł.

Po kilku godzinach przecedzamy kawę, używając do tego bardzo gęstego sitka lub zwykłego sitka wyłożonego kawałkiem gazy. Znów odstawiamy napar na kilka godzin. W międzyczasie pozbywamy się fusów i myjemy sprzęt, którego użyliśmy.

Wsypujemy 2.5 kg cukru do naparu z kawy, dodajemy laskę wanilii i podgrzewamy całość. W trakcie gotowania zbieramy łyżką powstające na powierzchni szumowiny. Po zagotowaniu odstawiamy słodką kawę na kolejne kilka godzin.

Gdy napar przestygnie, przelewamy go do większego garnka używając sitka w celu pozbycia się pozostałości po ziarenkach wanilii. Do przecedzonego płynu wlewamy 250 ml rumu i 1 litr spirytusu.  Mieszamy całość i próbujemy smak naszego likieru. W zależności od naszych preferencji, możemy teraz trunek dosłodzić lub dolać wody by złagodzić jego intensywność.

Z proporcji podanych w tym przepisie uzyskamy trunek o mocy ok. 28%. Jeśli użyjemy słabszego rumu (my daliśmy 80-procentowy), likier będzie jedynie o kilka procent słabszy.

Na koniec przelewamy alkohol do efektownych buteleczek i odstawiamy, aby składniki się przegryzły. W książce zalecany czas to pół roku, choć wątpimy, by likier tak długo czekał na degustację. 

 

Zachęcamy do komentowania naszych filmików i zamieszczania własnych propozycji na domowe trunki. Zapraszamy też do zakupów w naszym sklepie ze sprzętem dla producentów domowych trunków. Ponadto otwieramy kolejne sklepy stacjonarne Malinowy Nos. Mapę punktów znajdziecie na stronie głównej. Wpadnijcie, gdy tylko potrzebujecie sprzętu lub porady! Do zobaczenia!

[product show="new" slider="true"]

Komentarze do wpisu (0)

Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium