Malinowynos.pl
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Przepis na wino herbaciane! Wino z czarnej herbaty liściastej | Blog Malinowy Nos

blog MalinowyNos

 Przepis na wino herbaciane! Wino z czarnej herbaty liściastej

Wino z herbaty to niecodzienny przepis, doskonały dla miłośników eksperymentów w domowej produkcji alkoholu. Wino z czarnej herbaty to aromatyczny trunek o głębokim smaku, a przy tym łatwy do wykonania. W tym wpisie poznasz krok po kroku proces produkcji tego wyjątkowego napoju.

Czego potrzebujesz? Składniki do produkcji wina z herbaty

  • 250 g czarnej herbaty liściastej — polecamy wysokiej jakości herbatę, która nada winu bogaty i wyrazisty smak,
  • 3 kg cukru — niezbędny do fermentacji,
  • sok z cytryny — dla orzeźwiającego posmaku,
  • pożywka — w celu przyspieszenia procesu fermentacji,
  • drożdże winiarskie — najlepiej te dedykowane do win białych lub uniwersalne drożdże winiarskie,
  • woda,
  • opcjonalne dodatki (np. żurawina, rodzynki, suszone śliwki).

Sprzęt potrzebny do produkcji

  • garnek,
  • balon lub pojemnik fermentacyjny,
  • korek z rurką fermentacyjną,
  • butelki.

herbata na wino

Krok po kroku — jak przygotować wino z czarnej herbaty

Krok 1: W garnku gotujemy kilka litrów wody i kilkukrotnie parzymy w niej herbatę. Pamiętaj — im dłużej będzie się ona parzyć, tym intensywniejsze w smaku będzie wino.

Krok 2: W powstałym naparze herbacianym rozpuszczamy 2 kg cukru, mieszamy i następnie dodajemy około 5 l zimnej wody. Całość przelewamy do balonu lub pojemnika fermentacyjnego. Cukier, oprócz dodawania słodkości, pełni także rolę pożywki dla drożdży, które przekształcą go w alkohol.

Krok 3: Dodajemy do naparu znajdującego się w balonie lub pojemniku fermentacyjnym wyciśnięty sok z cytryn, a także pożywkę i drożdże oraz ewentualne dodatki. Cytryna nada winu lekkiego, kwaskowatego posmaku, który idealnie zbalansuje gorzki posmak herbaty.

Krok 4: Zamykamy balon lub fermentator korkiem z rurką fermentacyjną i odkładamy w ciepłe miejsce. Po upływie półtora do dwóch tygodni od startu fermentacji dodajemy kolejną porcję cukru (1 kg) rozpuszczony w 1 litrze wody.

Krok 5: Po zakończeniu procesu fermentowania przecedź wino, przelej do butelek i zakorkuj. Wino herbaciane najlepiej pozostawić w butelkach na minimum 3 miesiące. Po kilku miesiącach leżakowania smak ma szansę się w pełni rozwinąć.

Charakterystyka wina herbacianego

Wino z czarnej herbaty zaskakuje głębokim, intensywnym smakiem. Jego aromat można porównać do win deserowych, ale zdecydowanie nie jest on aż tak słodki. Jest to trunek dość cierpki, ale o przyjemnej, gładkiej strukturze, co sprawia, że idealnie sprawdzi się jako aperitif lub dodatek do deserów.

czarna herbata na wino

 

Popularne dodatki do win z herbaty

Aby nadać winu herbacianemu jeszcze więcej aromatu i bardziej złożonego smaku, możesz dodać do niego różne owoce i przyprawy. Rodzynki to popularny dodatek, który nie tylko pogłębi smak, ale także podniesie naturalną słodycz wina. Z kolei żurawina doda nuty kwaskowości i lekko owocowy posmak, który doskonale skomponuje się z herbacianą bazą.

Właściwości wina z czarnej herbaty

W trakcie fermentowania pirogroniany zawarte w cukrach (np. w owocach) ulegają rozkładowi, w wyniku czego powstaje alkohol oraz inne związki organiczne. Niektóre z nich, np. polifenole, są bardzo korzystne dla ludzkiego zdrowia. To, czy i jakie składniki odżywcze zawiera wino, zależy głównie od rodzaju użytej do produkcji herbaty oraz gatunków owoców. Standardowo wino z czarnej herbaty zawiera jednak witaminę C, E, A, oraz fosfor i potas. 

domowe wino z korkiem na herbacie

Wina z herbaty — jak przechowywać

Gotowe wino z herbaty powinno być przechowywane w ciemnym, chłodnym miejscu, najlepiej w piwnicy lub spiżarni. Optymalna temperatura, w jakiej powinno przebywać to 10-15 stopni. Unikaj miejsc z dużymi wahaniami temperatury, ponieważ może to niekorzystnie wpłynąć na jakość trunku.

Podsumowanie

Wino z czarnej herbaty liściastej to doskonały sposób na stworzenie unikatowego napoju alkoholowego, który zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. Aromatyczne, bogate smakowo, z nutką cytryny — będzie doskonałym dodatkiem do kolacji, deserów i relaksujących wieczorów. Produkcja tego wina to także świetna okazja, aby spróbować swoich sił w domowym winiarstwie. Spróbuj i przekonaj się, jak fascynujący może być świat win herbacianych!

Link do filmu, w którym przygotowujemy wino z herbaty:

https://www.youtube.com/watch?v=PphsxOO7hj0

[product show="new" slider="true"]

Komentarze do wpisu (0)

Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium