Link do filmu - https://www.youtube.com/watch?v=8FL_liQ65e4
Przepis na wino z melona
wino z melona (20l )
ok 15-20 owoców melona
5kg cukru
pożywka i drożdże winiarskie
Przepis:
Klasycznie rozpoczynamy od przygotowania owoców - w tym celu obieramy je ze skórek, pozbywamy się pestek a na koniec kroimy je w kostkę. Następnie wrzucamy owoce do balona lub pojemnika fermentacyjnego. W 3-4 litrach wody rozpuszczamy 3kg cukru. Gdy przygotowany syrop cukrowy będzie już gotowy dodajemy go razem z pożywką i przygotowanymi wcześniej drożdżami winiarskimi do pojemnika w którym będziemy fermentować (sposób przygotowania drożdży powinien być opisany na ich opakowaniu). W kolejnym roku uzupełniamy wodą do ok 15l, mieszamy po czym zamykamy wiadro pokrywą z rurką (balon zatykamy korkiem z rurką), odstawiamy w chłodne miejsce i czekamy. Po tygodniu w 2-3l wody rozpuszczamy kolejne 2kg cukru i dolewamy do nastawu. Codziennie mieszamy nastaw, pilnując żeby owoce były zanurzone w płynie. Po ok 3-4 tygodniach od nastawienia owoce możemy odrzucić, ewentualnie dosłodzić wino według własnych preferencji smakowych po czym ponownie zamknąć i pozwolić fermentować dalej. Następnie wino należy obserwować indywidualnie i kilkukrotnie zlewać je znad osadu, obserwując proces klarowania.
Wyklarowane wino można przelać do szklanych butelek a do zamknięcia ich przydadzą się korki aglomerowane oraz korkowica.
Nalewka melonowa (ok. 20%)
4 dojrzałe duże melony
1kg cukru
ok 1,5l wódki 40%
Przygotowanie:
Tak samo jak w przypadku wina owoce obieramy ze skórek, pozbywamy się pestek i kroimy w kostkę. Następnie wrzucamy pokrojone owoce do słoja przysypując je 1kg cukru. Słój odstawiamy w ciepłe miejsce na 24h. Po tym czasie owoce odrzucamy (można je ponownie wykorzystać np. do nastawienia wina lub zrobić z nich przepyszne ciasto). Pozostały w słoiku sok z owoców zalewamy 1,5l wódki. Całość zakręcamy i odstawiamy na około miesiąc. Po upływie tego czasu filtrujemy nalewkę (możemy użyć do tego np. sączków filtracyjnych) tym samym pozbywając się osadu z dna. Odstawiamy w zamknięciu na kilka kolejnych miesięcy. W ostatnim kroku rozlewamy nalewkę do ładnych butelek i gotowe.
Smacznego :)