Link do filmu na YT - https://www.youtube.com/watch?v=jlgQR3KsnZM
Jak przygotować wino pomidorowe z chilli i ziołami? Poradnik - część 1
Witaj! Jeśli lubisz eksperymentalne trunki, ten film z pewnością zainspiruje Cię do nastawienia nowego winka. Chcemy pokazać Ci, jak przygotować wino pomidorowe wzmocnione ostrą nutą papryczek chilli. To nasz pomidorowy debiut, jednak sam pomysł dojrzewał w nas od pół roku. Teraz (czyli w sierpniu) postanowiliśmy skorzystać z pełni sezonu i wreszcie zaspokoić swoją ciekawość.
Kolejne części przepisu:
- Wino pomidorowe z chilli i ziołami - przepis cz. 2
- Wino pomidorowe z chilli i ziołami - przepis cz. 3
- Wino Pomidorowe z chilli i ziołami - przepis cz. 4 (ostatnia)
Składniki na wino pomidorowe z chilli i ziołami (20l):
- 20kg soczystych dojrzałych pomidorów
- 5 papryczek chilli
- bazylia, oregano
- 5kg cukru
- pożywka+ drożdże
Sprzęt do produkcji wina:
- sokowirówka
- balon + korek z rurką fermentacyjną
- garnek
- nóż
Czy buraki i marchew nadają się na wino?
Musimy przyznać, że mamy już pewne doświadczenie z niekonwencjonalnymi winami z warzyw. Robiliśmy już nastaw na burakach, z którego powstało wino o prawdziwie buraczanym charakterze. Takie wino przyjmuje kolor i smak buraków, powinno zatem przypaść do gustu zwolennikom tego warzywa. Popełniliśmy też kilka różnych nastawów na marchewkach, jednak te eksperymenty zakończyły się klęską. Bez względu na zastosowaną metodę produkcji, wino przyjmowało żółtawą, nieapetyczną barwę i niezbyt udany smak. Dlatego lojalnie uprzedzamy, że marchewka to nienajlepszy surowiec na eksperymentalne wino.
Jak przygotować pomidory do nastawu?
Na wino wybierz odpowiednią ilość soczystych i jędrnych pomidorów o intensywnym aromacie. Potem musisz zastanowić się nad najlepszą metodą obróbki tych warzyw. My uznaliśmy, że będziemy fermentować sam moszcz, dlatego po usunięciu zielonych ogonków przepuściliśmy całe pomidory przez sokowirówkę. To bardzo wygodny i najmniej pracochłonny sposób, który nie generuje nadmiernego bałaganu. Z 20 kg pomidorów otrzymaliśmy ok. 15 litrów soku w pięknym odcieniu czerwieni.
Dodanie syropu cukrowego do moszczu
Jeśli robisz wino według naszego pomysłu, odlej 5 l soku pomidorowego do dużego garnka, a resztę wlej do balona za pomocą lejka. Teraz podgrzej odłożoną część soku i rozpuść w niej 3 kg cukru. Tym sposobem otrzymasz syrop cukrowy do fermentacji, a jednocześnie nie rozcieńczysz moszczu. Pomidory i tak zawierają sporo wody, a jej nadmiar skutkowałbym mało aromatycznym winem o jałowym smaku.
Przygotowanie papryczek chilli
Teraz kolej na bardzo ostre chilli. Przekrój je wzdłuż i dokładnie usuń ze środka małe pestki. Połówki papryczek pokrój w cienkie paski, a następnie w drobną kostkę. Rozdrobnione chilli wsyp do balona przez duży lejek. Podczas obróbki papryczek należy bardzo uważać, gdyż sok jest bardzo intensywny i mógłby wywołać silne pieczenie. Dlatego warto użyć rękawiczek, które uchronią Twoją skórę od nieprzyjemnych dolegliwości.
Przystosowanie nastawu do fermentacji
Kiedy uporasz się z papryczkami, możesz zaszczepić nastaw drożdżami winiarskimi, przygotowuje je według instrukcji. My wybraliśmy wygodne drożdże Aromatic Wine Complex, które nie wymagają przygotowania matki drożdżowej ani dodawania pożywki.
Gotowy nastaw pomidorowo-paprykowy odstaw do fermentacji w ciepłe miejsce. Pamiętaj o zatkaniu balona korkiem z rurką fermentacyjną i umieszczeniu etykiety informacyjnej na pojemniku. Dzięki temu będziesz dokładnie wiedzieć, którego dnia nastawiłeś wino i ile dodałeś cukru w pierwszej dawce.
Wbrew nazwie, nastaw na wino pomidorowe nie zawiera jeszcze żadnych ziół. Dodaliśmy je w kolejnym odcinku: Wino Pomidorowe z chilli i ziołami cz. 2. Dlatego bądź z nami i zobacz, jak wzbogacamy nasz trunek aromatyczną bazylią i oregano!
Rada Malinowego Nosa
W domowym przetwórstwie nic nie może się zmarnować, dlatego pomidorową pulpę odzyskaną z sokowirówki polecamy użyć do wyrobu naturalnego ketchupu lub koncentratu. Wystarczy jedynie przetrzeć pomidory przez sito, by pozbyć się skórek, a następnie przesmażyć miąższ z dodatkiem aromatycznych ziół. Takie ketchup będzie zdrową alternatywą kupnych sosów o niskiej zawartości pomidorów i pełnych zbędnej dla organizmu chemii.
Jak przygotować wino pomidorowe z chilli i ziołami? Poradnik - część 2
Cześć! To już druga część cyklu o winie pomidorowym z dodatkiem ostrych papryczek chilli. Po siedmiu dniach od przygotowania nastawu, drożdże bardzo ładnie pracują i produkcja alkoholu trwa w najlepsze. W tym odcinku dodamy aromatyczne przyprawy i drugą partię cukru do fermentacji. Jeśli razem z nami chcesz popełnić eksperymentalne winko pomidorowe, ale przegapiłeś poprzednią część, zachęcamy do obejrzenia filmu: Wino pomidorowe z chilli i ziołami cz. 1. Dowiesz się z niego jak najłatwiej pozyskać sok z pomidorów i jakie składniki dodać do nastawu. Do boju!
Pozostałe części poradnika:
Składniki na wino pomidorowe z chilli i ziołami (20 l):
- 20kg soczystych dojrzałych pomidorów
- 5 papryczek chilli
- bazylia, oregano
- 5 kg cukru (w dwóch ratach: 3 kg i 2 kg)
- pożywka + drożdże
Sprzęt do produkcji wina:
- balon + korek z rurką fermentacyjną
- garnek
Co dalej z naszym winem pomidorowym?
Obecnie nasze winko pomidorowe ma ładny odcień czerwieni i intensywny aromat chilli. W smaku jest dość ostre i wygląda na to, że papryczki zdominowały główny składnik. Być może nasze wino będzie pomidorowe tylko z nazwy, ale nie uprzedzajmy faktów.
Dodanie kolejnej partii cukru do nastawu
Na tym etapie, czyli mniej więcej tydzień od nastawienia wina, możesz dodać kolejne 2 kg cukru. Ale uwaga – i tym razem nie rozpuszczaj cukru w wodzie. Nadmierne rozcieńczenie moszczu pomidorowego obniży ekstraktywność winka i niekorzystnie odbije się na jego smaku. Dlatego odlej trochę pracującego nastawu (1-2 l) do garnka i lekko podgrzej. Następnie dokładnie rozpuść cukier i powstały roztwór wlej do balona przy pomocy lejka.
Wzbogacanie smaku i aromatu wina za pomocą ziół
Uznaliśmy, że nasze wino pomidorowe wymaga podrasowania i tuż po dodaniu syropu cukrowego, wsypaliśmy do nastawu zioła kojarzące się kuchnią włoską: oregano i bazylię. Jeśli chcesz w ten sposób urozmaicić swoje wino, możesz dodać przyprawy już na początku lub tak jak my – w trakcie fermentacji. Aromatyczne zioła to bardzo prosty i skuteczny, a jednocześnie tani sposób na wzbogacenie bukietu wina. Niestety, nasze okazały się dość drogim nabytkiem, gdyż ostatecznie kosztowały nas 2 punkty karne i 100 zł mandatu + cena zakupu. Dlatego przy okazji przestrzegamy – nigdy nie prowadź samochodu bez zapiętych pasów bezpieczeństwa, nawet jeśli jedziesz tylko do najbliższego sklepu po zioła do wina. Tym sposobem nie tylko stworzyliśmy potencjalne zagrożenie dla siebie i pozostałych uczestników ruchu, ale i niechcący podnieśliśmy koszt produkcji naszego winka pomidorowego.
Abstrahując od ceny przypraw, na 20 litrów wina polecamy dodać po jednym całym opakowaniu bazylii i oregano. Dzięki temu trunek zyska intensywnie ziołowy aromat i będzie zdecydowanie ciekawszy w smaku.
Po dodaniu ziół zamknij balon korkiem z rurką fermentacyjną i pokręć pojemnikiem, aby dokładnie wymieszać nastaw. Teraz możesz kontynuować fermentację w ciepłym pomieszczeniu. Kolejny etap produkcji tego niekonwencjonalnego trunku możesz obejrzeć na filmie Wino pomidorowe z chilli i ziołami cz. 3.
Jak zrobić tablicę z korka?
Jeśli uważnie oglądasz nasze filmy, z pewnością zauważyłeś pewien szczególny element wystroju winiarni. Poza fermentatorami z pracującym winem i niezliczoną ilością sprzętu, spory kawałek miejsca zajmuje tu tablica korkowa. To praktyczny gadżet o ekologicznym designie, a zarazem świetny sposób na wykorzystanie korków do butelek. Jak widać na filmie, wykonanie jest bardzo proste i polega tylko na przyklejaniu połówek korka za pomocą kleju na gorąco do kawałka dykty. Ten i inne ciekawe pomysły z użyciem korków znajdziesz w odcinku: DIY Korki do wina – Recykling – Zrób to sam. Uwolnij swoją kreatywność i zrób pożytek ze starych korków!
Po miesiącu od nastawienia nasze wino zmieniło kolor z czerwonego na bliżej niezidentyfikowany odcień żółci. Fermentacja dobiegła końca i na dnie balona zgromadził się osad z drożdży i resztek składników. To odpowiedni moment na zlanie płynu i dalsze prace z winem.
Zlewanie wina znad osadu
Ostaw balon z winem na podwyższeniu, a pod nim umieść czysty i zdezynfekowany pojemnik fermentacyjny. Teraz włóż jeden koniec wężyka do gąsiorka, a drugim końcem mocno zassij płyn. Pozwól, by płyn grawitacyjnie spływał do pojemnika i oddzielił się od osadu w balonie.
Wino zlane znad osadu przelej z powrotem do czystego balona. Możesz użyć poprzedniego albo mniejszego, gdyż objętość płynu uległa zmianie. Niepracujące wino powinno zostać zlane „pod korek” w przeciwnym razie jest ryzyko utlenienia lub zaoctowania. Po przelaniu wina zamknij balon i odstaw do klarowania na 1-2 miesiące.
Jak smakuje wino pomidorowe z chilli?
Po zakończeniu dekantacji warto skosztować trunek, by ocenić jego smak i zastanowić się nad kolejnym krokiem. Jeśli płyn zawiera stałą frakcję, np. resztki ziół, możesz przelać go przez odpowiednio gęste sitko. Nasze wino ma słomkowożółtą barwę, intensywny zapach chilli i pikantny smak. Przyprawy i ostra papryka wyraźnie zdominowały pomidory, wskutek czego trunek nadaje się raczej do degustacji, aniżeli swobodnego picia. Nasze wino będzie długo zalegało w piwnicy, gdyż wystarczy mały kieliszek aby w zupełności nasycić się jego ostrością. To propozycja dla odważnych i osób poszukujących nowych, ciekawych smaków. Oczywiście to młode wino i być może po czasie uzyska łagodniejszy charakter. W każdym razie, ilość cukru uważamy za odpowiednią i nie będziemy już dosładzać naszego trunku.
Jak poprawić kolor wina?
Musimy przyznać, że widok naszego wina nieco nas rozczarował. Zamiast pięknej, czerwonej barwy pomidorów, uzyskaliśmy nieapetyczny słomkowy odcień. Na szczęście istnieją proste metody na podrasowanie koloru wina. Idąc z duchem czasu, postanowiliśmy użyć czerwonego barwnika spożywczego („czerwień makowa”), który powinien przywrócić efekt soczystych pomidorów dojrzewających na słońcu. Oczywiście barwnik jest bezpieczny dla wina, nie zmieni jego smaku i nie zakłóci procesu klarowania. Po dodaniu niewielkiej ilości barwnika, nasz trunek znów cieszy oko i odzyskał intensywną czerwień. Ten zabieg bardzo się opłacił i ukontentowani mogliśmy odłożyć nasze winko pomidorowe do klarowania.
Jaki kolor ostatecznie uzyskało nasze wino? Przypomina pomidory czy raczej żółte wino z mniszka? Jeśli jesteś ciekaw, obejrzyj ostatnią część cyklu: Wino pomidorowe z chilli i ziołami cz. 4
Cześć! To już ostatnia odsłona naszego eksperymentalnego winka pomidorowego z chilli i ziołami. Jeśli śledziłeś nasze poprzednie odcinki wideo-poradnika, zapewne wiesz, że dodaliśmy do wina czerwony barwnik spożywczy. Niestety, barwnik osiadł na dno i zamiast intensywnego koloru dojrzewających w słońcu pomidorów, uzyskaliśmy trunek w słomkowożółtym odcieniu. Zaniechaliśmy dalszych prób ubarwiania i w tym odcinku przystąpiliśmy już do butelkowania naszego nietypowego wina.
Dekantacja i butelkowanie wina pomidorowego
W pełni wyklarowane wino można rozlać do butelek, aby w odpowiednich warunkach dojrzało do konsumpcji. Jednak najpierw zlej płyn znad osadu, korzystając z pojemnika fermentacyjnego i silikonowego wężyka. Podczas dekantacji uważaj, by nie wzruszyć osadu ani nie zaciągnąć go wraz z płynem. To również dobry moment na ocenę młodego wina pomidorowego. Nasze uzyskało pożądaną przejrzystość i dość intensywny aromat, jednak nie zachowało czerwonej barwy pomidorów. Najbardziej wyrazistym akcentem tego wina jest papryczka chilli, której ostrość nieco zdominowała bukiet i smak trunku. Z uwagi na pomidorowo-paprykowo-ziołowy skład, wino może sprawdzić się w kuchni i warto wykorzystać go do przyrządzania potraw.
Po dekantacji możesz rozlać swoje wino pomidorowe do umytych i zdezynfekowanych butelek. Znacząco przyspieszysz i ułatwisz sobie ten etap, jeśli przelałeś trunek do wiadra fermentacyjnego wyposażonego w kranik. Wystarczy, że przekręcisz kurek, a wino trafi wprost do podstawionej pod kran butelki. Tym sposobem nie tylko oszczędzasz czas, ale i masz pełną kontrolę nad rozlewem trunku. Co jakiś czas warto przerwać czynność i zamknąć napełnione butelki, by ograniczyć kontakt wina z powietrzem.
Trunek zamknięty w butelkach powinien zostać odpowiednio opisany. Możesz w tym celu kupić gotowe etykiety lub zaprojektować własne w wybranym programie graficznym. Dzięki temu unikniesz pomyłek przy wyjmowaniu wina z piwniczki, a Twój trunek zyska ciekawą oprawę.
➡️ nasze butelki na wino: https://malinowynos.pl/butelki-szklane
➡️ nasze korki: https://malinowynos.pl/korki-do-butelek
➡️ etykietki: https://malinowynos.pl/etykiety
Mogą Wam się przydać:
Wiadra fermentacyjne: https://malinowynos.pl/wiadra-fermentacyjne
Balony na wino: https://malinowynos.pl/balony
Worki Filtracyjne: https://malinowynos.pl/akcesoria-do-zlewania
➡️ Koniecznie zobacz naszą wyprzedaż: https://malinowynos.pl/pl/promotions
oraz nowości: https://malinowynos.pl/pl/new
➡️ Jeśli szukasz porad, odpowiedzi na pytania lub interesują Cię przepisy na domowe wina i nalewki musisz zobaczyć:
Naszą grupę na fb: https://www.facebook.com/groups/316379812207734/
Fanpage: https://www.facebook.com/malinowynospl/
Instagram: https://www.instagram.com/malinowynospl/
Butelki szklane: https://malinowynos.pl/butelki-szklane
Beczki szklane: https://malinowynos.pl/beczki-szklane
Akcesoria winiarskie: https://malinowynos.pl/fermentory-plastikowe
Akcesoria do zlewania: https://malinowynos.pl/akcesoria-do-zlewania