Malinowynos.pl
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Wino rodzynkowe bez dodatków

blog MalinowyNos

Link do filmu - https://www.youtube.com/watch?v=1zJtUku6phY 

Link do II części filmu - https://www.youtube.com/watch?v=Es7tXquuR30

Pamiętacie jak przed świętami nastawialiśmy wino rodzynkowe z dodatkami? Suszone owoce oraz przyprawy w tamtym nastawie zdominowały smak oraz aromat rodzynek, a co a tym idzie wino to będzie dokładnie tak jak w zamiarze bardzo świąteczne i aromatyczne. Przepis na wino świąteczne znajdziecie tutaj: https://www.malinowynos.pl/article/detail/314/przepis-na-aromatyczne-wino-rodzynkowe-swiateczna-edycja.
Otrzymywaliśmy od Was wiele pytań oraz sugestii aby równocześnie zastawić też wino z samych rodzynek, aby móc porównać je ze sobą za jakiś czas. Zatem dziś przychodzimy do Was z prostym przepisem na wino rodzynkowe.
Składniki:
5kg rodzynek
1kg cukru (na początek, po tygodniu dodajemy kolejny 1kg)
6 cytryn
10l wody

Przepis jest niezwykle prosty i nikt nie powinien mieć z nim problemu, jedynie co należy wziąć pod uwagę to ilość cukru zawartego w rodzynkach, dlatego podczas planowania proporcji na początku dodajemy tego cukru mniej niż w przypadku innych nastawów. Pracę rozpoczynamy od sparzenia rodzynek wrzątkiem oraz od wyciśnięcia soku z cytryn. Odciśnięte z wody rodzynki wrzucamy do balona lub pojemnika fermentacyjnego, wlewamy sok z cytryny oraz po rozpuszczeniu cukru w ok.1l wody wlewamy powstały syrop cukrowy do nastawu, po czym uzupełniamy pozostałą ilością wodą. Mieszany całość, po czym odstawiamy - należy pamiętać, że przy początku fermentacji dobrze jest wino codziennie mieszać do momentu odrzucenia owoców, aby uniknąć ewentualnego powstania pleśni.
Po upływie około tygodnia do nastawu wlewamy syrop cukrowy z 1kg cukru i pozostawiamy do dalszej fermentacji.
Dokładny sposób postępowania znajdziecie w filmiku poniżej.

Część 1 https://www.youtube.com/watch?v=1zJtUku6phY

Część 2 https://www.youtube.com/watch?v=Es7tXquuR30

➡️ Kanał Youtube Malinowgo Nosa: https://www.youtube.com/channel/UCoUoKQT7ElshVo8ImzZbfYw/

➡️ Koniecznie zobacz naszą wyprzedaż: https://www.malinowynos.pl/wyprzedaz
oraz nowości: https://www.malinowynos.pl/nowosci

➡️ Jeśli szukasz porad, odpowiedzi na pytania lub interesują Cie przepisy na domowe wina i nalewki musisz zobaczyć:
Naszą grupę na fb: https://www.facebook.com/groups/316379812207734/
fanpage: https://www.facebook.com/malinowynospl/
instagram: https://www.instagram.com/malinowynospl/

➡️ 
Butelki szklanehttps://www.malinowynos.pl/kategoria/244/butelki-szklane
Beczki szklane: https://www.malinowynos.pl/kategoria/245/beczki-szklane
Akcesoria winiarskiehttps://www.malinowynos.pl/produkty/wino
Akcesoria do zlewania: https://www.malinowynos.pl/kategoria/595/akcesor

[product category_id="86" slider="true"]

Komentarze do wpisu (1)

16 grudnia 2023

Witam serdecznie, mam pytanie odnośnie zlewania wina do butelek. Pierwszy raz mam chyba taki dylemat. Robiłem wino wg. przepisu. Jest już zlane z nad osadu itd. W szklanych baniakach z rurkami i cały czas delikatnie musuje jak szampan. Boję się wlać do butelek żeby nie zrobić granatów. Jak długo tak powinno pracować? Czy zatrzymać fermentację?

Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium