Link do filmu - https://www.youtube.com/watch?v=L_hr_feqHPA
Nasi wieloletni obserwatorzy z pewnością pamiętają nasz przepis na wino winogronowe. Po kilku latach doświadczeń oraz wielu litrach nastawów mamy dla Was aktualizację oraz drugi sposób na nastaw!
Chcących nastawić wino klasycznie z użyciem drożdży odsyłamy do artykułu z dokładnym przepisem: https://bit.ly/2lFBzg0
W dzisiejszym przepisie pochylimy się nad drugim sposobem, w którym to do nastawu nie używa się drożdży - uczulamy jednak, że jest to opcja dla osób, które mają już pewne doświadczenie z nastawami, wiedzą jak postępować z sokiem oraz znają dokładnie procesy przebiegu fermentacji.
Sprzęt:
- pojemnik fermentacyjny do fermentowania miazgi, pokrywa z rurką fermentacyjną,
- balon 20 l z korkiem i rurką fermentacyjną,
- wiadro plastikowe,
- ewentualnie tłuczek
Sposób postępowania:
Zebrane winogrona pozbawiamy szypułek, nieczystości itp. ale nie myjemy ich! Na skórce winogron znajdują się naturalne drożdże, które będą nam niezbędne do prawidłowego przebiegu procesu fermentacji. Następnie owoce delikatnie miażdżymy, uważając aby nie rozgnieść pestek i uniknąć za ich sprawą gorzkiego posmaku. Całość umieszczamy w wiadrze (lub balonie) fermentacyjnym z rurką i czekamy na rozpoczęcie procesu fermentacji.
W kolejnych artykułach przyjrzymy się dokładnemu przebiegowi procesu fermentacji. Zachęcamy do obejrzenia filmu, w którym znajdziecie dokładny obraz postępowania w przypadku pracy z oboma typami wina.
Serwus!