Link do filmu: https://www.youtube.com/watch?v=9eR7GbtyI6o
Błyskawiczny i prosty przepis na domowe winko gronowe
Cześć! Jak nastawić domowe wino gronowe w sezonie zimowym? Otóż najprostszym i najszybszym sposobem jest użycie winopaka. Czasami warto pójść na skróty, zwłaszcza gdy dostęp do owoców jest utrudniony i brakuje Ci pomysłów na wino. Ten zestaw umożliwi Ci przygotowanie około 23 litrów białego wina gronowego, oszczędzając czas i cierpliwość.
W ten sposób możesz przygotować również inne trunki. Sprawdź nasz wpis na temat przygotowania pysznego cydru z koncentratu jabłkowego.
Składniki na wino - winopak Chardonnay La Mancha zawierający:
- 5 l skoncentrowanego soku winogronowego,
- aktywne drożdże winiarskie (saszetka „E”),
- stabilizator wina (saszetka „H”),
- zol krzemowy (saszetka „J”),
- żelatynę w płynie (saszetka „K”),
- instrukcję,
- 15-18 l wody.
Sprzęt do produkcji na wino:
- pojemnik fermentacyjny (ok. 35 l) z pokrywą i rurką fermentacyjną,
- mieszadło.
Przygotowanie nastawu do fermentacji
Najpierw umyj i zdezynfekuj pojemnik fermentacyjny. Następnie przelej do niego 5 litrów koncentratu winogronowego. Teraz pora na uwodnienie drożdży. W tym celu wsyp aktywne drożdże (saszetka z literą „E”) do ok. 100 ml letniej wody, wymieszaj i odstaw na ok. 15 minut.
W tym czasie dolej do koncentratu 15-18 l przegotowanej, chłodnej wody i wymieszaj roztwór. Skąd ta rozbieżność? Otóż jeśli chcesz otrzymać bardziej wyrazisty i mocniejszy trunek, użyj mniejszej ilości wody do rozcieńczenia soku. A jeśli chcesz przygotować większy zapas, dolej (maksymalnie) 18 litrów. Aby obliczyć ostateczną moc wina, skorzystaj z cukromierza. My uzyskaliśmy 21 Blg, więc docelowo zyskamy ok. 10-procentowy trunek.
Po kilkunastu minutach wlej do soku wcześniej uwodnione drożdże i wymieszaj. Na koniec zamknij pojemnik pokrywą z rurką fermentacyjną oraz dołącz do niego etykietę z nazwą, datą i ilością cukru. Twój nastaw winogronowy jest gotowy!
Fermentacja wina z winopaka
Czas fermentacji jest zależny od temperatury, w jakiej przechowujesz nastaw. Według instrukcji winopaka, przy 22°C wino pracuje 16 dni. W niższej temperaturze musisz przygotować się na ok. 3 tygodnie czekania. Po tym czasie możesz klarować i stabilizować swój trunek.
Zapraszamy do obejrzenia kolejnych odcinków naszego wideo-poradnika z ciekawymi przepisami na przyjemne, domowe winko. Subskrybujcie nasz kanał YouTube, by być zawsze na bieżąco z filmikami od Malinowego Nosa!