Zaprawki, zwane też esencjami alkoholowymi, zawierają składniki pochodzenia naturalnego, tj. oleje roślinne, ziołowe i owocowe. Znajdziemy w nich substancje wyekstrahowane z nasion kawy, dębu, wanilii i rozmaitych owoców. Naturalne aromaty pozyskiwane są poprzez destylację z udziałem oryginalnych alkoholi. Oprócz tego w buteleczce esencji ukrywają się cząsteczki fuzli (np. Grappa lub Śliwowica), a także konserwanty i barwniki. Do niedawna zaprawki były nieznane, dziś zdobyły uznanie miłośników dobrego alkoholu.
Wysoka jakość preparatu i renoma producentów (zwłaszcza szwedzkich), zrobiła swoje. Zamiast zastanawiać się, czy esencja faktycznie odpowiada swojemu słynnemu pierwowzorowi, warto sprawdzić to organoleptycznie. Ci, którzy mieli okazję degustować alkohol z zaprawki, często nie widzą różnicy, zwłaszcza, jeśli otrzymany trunek posłużył jako składnik koktajlu czy drinków. Łatwo zauważyć, że oferta na rynku zaprawek jest bardzo szeroka. Możesz kupić esencje wódek smakowych i likierów, tradycyjnych alkoholi takich jak whisky, koniak, śliwowica, gin, a nawet egzotycznej tequili czy tajemniczego absyntu.
Szczególnie dużą popularnością cieszą się odpowiedniki whisky (whiskey - wersja amerykańska i irlandzka). Choć obecnie nie ma większego problemu z dostępnością do popularnych odmian, ich cena odstrasza przeciętnego konsumenta. Koneserzy nie wyobrażają sobie, by w ich barku mogło zabraknąć dobrej whisky, dlatego od czasu do czasu wolą sięgnąć po zaprawkę, która nie uszczupli budżetu tak bardzo jak oryginał. Cena buteleczki esencji whisky o pojemności 20 ml nie przekracza 10 zł, podczas gdy za kultowego „Jasia Wędrowniczka” w wersji Green Label zapłacisz około 1000 złotych. Co prawda whisky z zaprawki jest gotowa po zaledwie 24 godzinach (oczywiście zalecamy dłuższe „dojrzewanie” trunku) i nie będzie cieszyła się estymą równą 15-letniemu Johnny’emu Walker’owi, ale jej smak reprezentuje bardzo wysoki poziom i z pewnością nie zawiedzie Ciebie i Twoich gości podczas degustacji.
Zaprawki dają okazję wypróbowania markowych alkoholi i zaopatrzenia barku w naprawdę udane pozycje. Jak ich używać? Porcję zaprawki (zwykle 20 ml na 500-700 ml alkoholu) musisz rozcieńczyć czystą wódką, spirytusem lub domowym destylatem. W przypadku likierów i półsłodkich wódek, dosładzasz cukrem lub glukozą. Mieszasz całość i odstawiasz trunek na jedną dobę. W praktyce znacznie lepiej „zapomnieć” o napoju na dłużej (kilka tygodni lub miesięcy), by wydobyć jak najwięcej walorów smakowych. Otrzymany alkohol możesz serwować w dowolny sposób. Jeśli dodasz go do drinków, różnica między zamiennikiem a oryginałem będzie niedostrzegalna.
Nowością na rynku zaprawek są produkty typu FILL UP do bezpośredniego uzupełnienia. Kupujesz butelkę (najczęściej o pojemności 700 ml) z odmierzoną porcją esencji smakowej oraz (w przypadku alkoholi słodkich) cukru lub syropu glukozowego. Twoim zadaniem jest jedynie napełnienie butelki preferowanym alkoholem. Butelka z esencją jest opatrzona elegancką etykietą trunku, który otrzymasz po dodaniu alkoholu. Zaprawki FILL UP rozwiązują kwestię przygotowania odpowiedniej butelki, rozpuszczenia i dodania cukru, a ponadto przyczyniają się do uzyskania profesjonalnego efektu.
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, zobacz również nasz artykuł o tym, dlaczego warto używać zaprawek do alkoholu.
Producenci zaprawek:
- Potentat i twórca najwyższej jakości zaprawek Svenska Olbolaget AB (esencje STRANDS)
- Gert Strand AB (Prestige Essences)
- Starowar (Perfect Essence)
- Professional
- Dary Natury
- Biowin
Przykłady popularnych zaprawek:
- ESENCJE WHISKY: Smoked Whisky, Scotch Whisky, Tennessee Whisky, Grand Regal Whisky, Bourbon Whisky
- ESENCJE KONIAKU/BRANDY: Brandy, Cherry Brandy, Cognac Mild Fransk, Cognac Carte Noire
- ESENCJE DO GINU: Dry Gin, Engelsk Dry Gin, London Gin
- ESENCJE DO TEQUILI: Tequila, Tequila Gold
- ESENCJE DO RUMU: Jamaica Rom Mork, Jamaica Rum, Dark Rum, Baccara Black Rum
- ESENCJE DO LIKIERU: Likier winogronowy, Likier śliwkowy, Likier z czarnej porzeczki, Red Italian, Hasselnot, Mandel Chokolad
- ESENCJE DO WÓDEK SMAKOWYCH: Cherry Vodka, Sweet Lemon Vodka, Currant Vodka, Żubrówka, Hallon Vodka, Gorzka Żołądkowa
- ESENCJE RÓŻNE: Absinthe, Grappa, Beskid Slivovitz, Jaktsnaps, Ouzo
Alkohol z zaprawki - proporcje:
- 20/25 ml zaprawki wystarczy na 700/750 ml trunku
- 200/250 ml zaprawki wystarczy na 6-8 l trunku
(Proporcje podajemy w przybliżeniu, niektóre zaprawki smakują najlepiej w innych proporcjach lub wymagają dodatkowych składników).