Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Niewątpliwie jest to bardzo magiczny, wyjątkowy czas w naszych domach. Podczas grudniowych świąt panuje radosna, życzliwa atmosfera. W tym okresie wszelkie konflikty i niesnaski odchodzą w niepamięć. Śnieg za oknem, zapach żywej choinki, piękne ozdoby i dekoracje to elementy, które w doskonały sposób wpiszą się w świąteczny klimat. Grudniowe święta to nade wszystko czas spędzony w gronie najbliższych. To świetna okazja do wspólnych rozmów i biesiadowania przy suto zastawionym stole. Zwykle znajdują się na nim pyszne świąteczne potrawy i wypieki. Podczas Świąt Narodzenia Pańskiego z pewnością wypijemy za zdrowie całej rodziny. Jaki alkohol na święta wybrać? Jakie trunki są spożywane w innych krajach? Przeczytaj poradnik i sprawdź sam!
Alkohol na święta - Polska
Wieczerza wigilijna
Nie da się ukryć, że wszelkie święta w naszym kraju mają silny charakter rodzinny. Zarówno Wigilia, jak i Boże Narodzenie to czas spotkań z najbliższymi. W polską tradycję na trwałe wpisało się serwowanie alkoholi podczas grudniowych świąt. Aspekt spożywania trunków w czasie wieczerzy wigilijnej zależy od indywidualnych przekonań i zwyczajów.
W wielu domach do potraw wigilijnych podawane jest wino. Z uwagi na to, iż przeważają dania rybne wybór najczęściej pada na białe, wytrawne. Natomiast do podkreślenia smaku nieco cięższych, aromatycznych dań najlepiej sprawdzi się wino czerwone. Kultura nakazuje, aby podać je przed rozpoczęciem wieczerzy. Na gospodarzu domu spoczywa przywilej rozlewania trunku do kieliszków. Trzeba bezwzględnie pamiętać o zachowaniu umiaru w piciu alkoholu. Jedna lampka wina z pewnością pomoże zredukować skutki przejedzenia, które bardzo często towarzyszą nam po kolacji wigilijnej.
W części polskich rodzin zazwyczaj rezygnuje się ze spożywania napojów alkoholowych podczas Wigilii. Jest to symbol wynikający z silnych wartości religijnych. "Zakaz" ten obowiązuje aż do pasterki. Po powrocie z kościoła domownicy zwykle sięgają po trunek na rozgrzanie. W tym przypadku wybór najczęściej pada na tzw. "grzańca" lub tradycyjnie - polską wódkę. Czas ten upływa w bardzo przyjemnej atmosferze - wspólnym kolędowaniu i rozmowach z najbliższymi.
Boże Narodzenie i drugi dzień świąt
Tradycja spożywania napojów alkoholowych w Wigilię różni się w poszczególnych rejonach Polski. Inaczej jest w pierwszy i drugi dzień świąt. Wtedy niemal w każdym domu na świątecznym stole goszczą różnego rodzaju trunki.
Podstawą jest oczywiście narodowy trunek, czyli czysta, polska wódka. Aby zadowolić gości, gospodarze najczęściej wybierają alkohole prestiżowych marek. Bardzo istotną rolę odgrywa smak trunku - ważne, aby nie był on zbyt ostry. Nie da się ukryć, że wódka najczęściej spożywana jest w męskim gronie. Równie często wybierane jest także whisky lub wysokiej jakości piwo. Tak naprawdę wszystko zależy od preferencji smakowych gospodarzy domu.
Z kolei w gronie kobiet podczas świątecznych spotkań najczęściej króluje wino. Niewątpliwie, jest to najbardziej kobiecy trunek. Tego typu napój alkoholowy jest doskonałym dodatkiem do wszelkich potraw świątecznych. W zależności od upodobań możemy wybrać wysokiej jakości wino białe, różowe bądź czerwone. Oprócz tego panie równie często sięgają po wszelkiej maści nalewki, słodkie likiery lub wódkę smakową.
W Polsce utarła się tradycja, iż wszelkie trunki wysokoprocentowe są doskonałym pomysłem na prezent. Bardzo często zdarza się tak, że będąc gościem u bliskiej osoby nie chcemy iść z pustymi rękami. Wówczas najlepszym rozwiązaniem będzie zakup wysokiej jakości trunku. Najbezpieczniejszym upominkiem jest prestiżowa wódka, ale również whisky lub koniak. Równie dobrą opcją będzie wybór dobrego wina.
Wielka Brytania
W Wielkiej Brytanii tradycja spożywania alkoholu na Święta Bożego Narodzenia zdecydowanie różni się od Polski. W tym przypadku picie napojów wysokoprocentowych jest kultywowane jeszcze przed nadejściem świąt.
Podczas jarmarków bożonarodzeniowych sprzedawane jest grzane wino, czyli tzw. "Mulled wine". Niewątpliwie jest to bardzo popularny napój w Wielkiej Brytanii szczególnie w okresie świąt Narodzenia Pańskiego, rzadziej w "zwykłym" okresie zimowym. Nie ma specjalnej receptury, według której przygotowywany jest grzaniec. Najczęściej powstaje na bazie czerwonego wina z dodatkiem goździków, rodzynek oraz przypraw korzennych. Zwykle podawane jest z dodatkiem plastra pomarańczy, do którego wbijane są goździki. Dzięki temu napój zyskuje niepowtarzalny smak.
Grudniowe święta w Wielkiej Brytanii są obchodzone bardzo hucznie. Najstarszym, a zarazem najpopularniejszym alkoholem spożywanym w trakcie grudniowych uroczystości jest bez wątpienia Wassail. Nazwa trunku oznacza pozdrowienie - "Bądź zdrowy". Rozgrzewający napój pity jest podczas grudniowych świąt, jak również Nowego Roku. Podstawowym składnikiem jest cydr. Potrzebny będzie nam również sok z cytryny i pomarańczy. Niepowtarzalnego smaku nadają mu składniki, takie jak: goździki, cynamon czy ziele angielskie. Wassail może być podawany zarówno na ciepło, jak i na zimno. Aby uzyskać wersję bezalkoholową możemy zastąpić cydr sokiem jabłkowym.
Stany Zjednoczone
Boże Narodzenie w Stanach Zjednoczonych są obchodzone na wiele sposobów - w zależności od przyjętych zwyczajów. Warto jednak zaznaczyć, że święta trwają bardzo krótko, bo zaledwie jeden dzień. 25 i 26 grudnia nie jest celebrowany. Niemniej jednak Wigilia spędzana jest w gronie najbliższych. Na stole goszczą zarówno potrawy mięsne, jak i warzywne. Nie obędzie się również bez pysznych deserów.
Podczas Świąt Narodzenia Pańskiego w USA z pewnością nie zabraknie alkoholu. W tym przypadku charakterystycznym trunkiem jest jajeczny likier noszący nazwę Eggnog. Jak sama nazwa wskazuje, napój ten przygotowywany jest na podstawie jajek z dodatkiem alkoholu, tj. brandy, whisky czy rum. Do podbicia smaku bardzo często dodaje się także śmietanę i cukier. Eggnog najczęściej przyprawia się cynamonem bądź wanilią. Bez wątpienia jest to przepyszny napój, który doskonale wpisuje się w uroczystą atmosferę.
Alkohol na święta w Niemczech
Podobnie jak w Wielkiej Brytanii, tak i w Niemczech tradycją są jarmarki bożonarodzeniowe, podczas których serwowane jest grzane wino - Glühwein. Trunek przygotowywany jest na bazie czerwonego lub białego wina z dodatkiem korzennych przypraw, cukru lub miodu. Może on występować w kilku wariantach smakowych. Napój dostępny jest także w wersji bezalkoholowej, dzięki czemu może być spożywany przez dzieci.
Podczas wieczerzy Wigilijnej w Niemczech spożywane jest zazwyczaj piwo. Jego smak doskonale komponuje się z aromatem świątecznych potraw. Tradycyjnie podaje się również grzańca. Podobnie obchodzone są pozostałe dni Świąt. Charakterystycznym świątecznym napojem w Niemczech jest tzw. Feuerzangenbowle. Jak je przygotować? W pierwszej kolejności musimy przyrządzić grzańca (Glühwein). Następnie na garnek, w którym znajduje się nasz napój należy położyć specjalną siatkę. Na niej umieszcza się cukier nasączony rumem i podpala. Dzięki temu cukier zaczyna się skraplać i wpada do napoju. Nadaje to niesamowity smak i aromat.
Kraje skandynawskie
Kraje skandynawskie to z reguły świeckie państwa. Niemniej jednak grudniowe święta są tam jak najbardziej celebrowane. W Wigilię Bożego Narodzenia najczęściej serwowane są napoje wysokoprocentowe na bazie grzańca. Nie da się ukryć, iż są one spożywane w bardzo dużych ilościach. Zarówno pierwszy, jak i kolejny dzień Świąt jest suto zakrapiany alkoholem przez mieszkańców krajów skandynawskich.
Jednym z najpopularniejszych napojów świątecznych jest Glögg. W zależności od państwa zapis ten może się nieco różnić. W każdym przypadku chodzi o grzańca. Trunek ten jest przyrządzany na podstawie czerwonego wina. Jego smak możemy wzbogacić za pomocą składników, tj. cukier, imbir, kardamon, goździki oraz gorzka pomarańcza. Aby uzyskać nieco silniejszy napój wyskokowy możemy dodać wódkę, rum, brandy i wiele innych. Warto urozmaicić napój dodatkami w postaci pokrojonych rodzynek czy migdałów. Glögg podawany jest zarówno na zimno, jak i na ciepło. W obu wariantach smakuje przepysznie. Najczęściej podawany jest z przekąskami, np. herbatnikami imbirowymi, co doskonale podkreśla jego smak.
Francja, Hiszpania i Włochy
Tradycja obchodzenia grudniowych uroczystości w krajach śródziemnomorskich może nas naprawdę zaskoczyć. Z pewnością praktykowane zwyczaje znacząco różnią się od polskich.
Kolacja wigilijna we Francji rozpoczyna się toastem szampanem lub białym, musującym winem. Niewątpliwie napoje te symbolizują szczęście i radość. Świąteczne potrawy obfitują w mięso (najczęściej jest to dziczyzna), dlatego do podkreślenia smaku serwowane jest czerwone wino. Warto zaznaczyć, iż Francuzi zwracają uwagę na miejsce produkcji wina. Najczęściej wybierają alkohole produkowane w rodzimych winnicach.
Na hiszpańskich stołach najczęściej gości cava, czyli wino musujące. Jego smak jest bardzo zbliżony do szampana. Alkohol ten jest niezwykle uniwersalny, przez co doskonale podkreśli smak każdej świątecznej potrawy. Oprócz tego w Hiszpanii podawane są także inne gatunki wina - wytrawne, półwytrawne czy słodkie. Biesiadnicy mogą więc degustować do woli.
Podobnie jest we Włoszech. Z uwagi na to, iż jest to bardzo religijny kraj, trunek spożywa się dopiero po zakończeniu uroczystej pasterki. We Włoszech bardzo popularny jest także aromatyczny grzaniec z korzennymi przyprawami. Szczególnie polecane jest wino Chianti lub Brunello. Tak, jak we Francji również wznosi się toast szampanem. Niewątpliwie jest to sposób uczczenia Narodzenia Pańskiego. W taki sam sposób obchodzone są pozostałe dni świąt.
Podsumowanie
Święta Bożego Narodzenia to bezsprzecznie jedno z najważniejszych wydarzeń w ciągu całego roku. Ten niezwykle wyjątkowy okres spędzamy w gronie najbliższej rodziny i przyjaciół. Wręczamy sobie prezenty, a wokół panuje rodzinna atmosfera. Na całym świecie tradycje świąteczne są naprawdę różne. W zdecydowanej większości państw nieodłącznym elementem jest alkohol na święta. Z pewnością i w tym roku zagości on na wielu stołach.
Napoje wysokoprocentowe spożywane w umiarkowanej ilości są doskonałym dodatkiem do świątecznych dań. Najczęściej wybieranym napojem wysokoprocentowym jest wino. Praktyka serwowania win do aromatycznych dań utarła się niemal w każdym kraju. Polscy biesiadnicy na pewno nie odmówią tradycyjnej wódki, wszelkiego rodzaju nalewek i likierów.